ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/1212
z dnia 24 czerwca 2025 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnej acetamipryd określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
| (2) | Na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski o zmianę obecnych NDP acetamiprydu w odniesieniu do śliwek, siemienia lnianego, nasion maku, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego oraz „miodu i pozostałych produktów pszczelich”. |
| (3) | Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwo członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wnioski, sprawozdania z oceny i dokumentację uzupełniającą Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”). |
| (4) | Zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości. |
| (5) | Urząd stwierdził, że w odniesieniu do śliwek, siemienia lnianego, nasion maku, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego oraz „miodu i pozostałych produktów pszczelich” wnioskowane zmiany NDP są dopuszczalne ze względu na bezpieczeństwo konsumentów. |
| (6) | Ponadto, aby zapewnić, by ocena acetamiprydu odzwierciedlała aktualną wiedzę naukową, Komisja zwróciła się do Urzędu o przedstawienie oświadczenia dotyczącego właściwości toksykologicznych i NDP acetamiprydu i jego metabolitów, na podstawie art. 31 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3). |
| (7) | W swoim oświadczeniu (4) Urząd ustalił niższe dopuszczalne dzienne spożycie („ADI”) i niższą ostrą dawkę referencyjną („ARfD”) dla acetamiprydu oraz włączył metabolit IM-2-1 do definicji pozostałości na potrzeby oceny ryzyka związanego z acetamiprydem w uprawach owoców i roślin liściastych. |
| (8) | Urząd stwierdził, że wnioskowane zmiany NDP w odniesieniu do śliwek, siemienia lnianego, nasion maku, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego oraz „miodu i pozostałych produktów pszczelich” są dopuszczalne ze względu na bezpieczeństwo konsumentów, biorąc pod uwagę nowe ARfD, ADI i definicję pozostałości do celów oceny ryzyka. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na acetamipryd w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących go zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia ADI lub ARfD. |
| (9) | Na podstawie opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że wnioskowane zmiany NDP w odniesieniu do śliwek, siemienia lnianego, nasion maku, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego oraz „miodu i pozostałych produktów pszczelich” są dopuszczalne. |
| (10) | W dniu 30 listopada 2024 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowy kodeksowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (CXL) acetamiprydu w ziarnach soi zwyczajnej (5). |
| (11) | Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów unijnego prawa żywnościowego, sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. |
| (12) | Urząd ocenił ryzyko dla konsumentów i sporządził sprawozdanie naukowe (6). Potwierdził on, że CXL dla acetamiprydu w ziarnach soi zwyczajnej jest bezpieczny dla konsumentów w Unii. |
| (13) | Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że NDP acetamiprydu w ziarnach soi zwyczajnej, ustalony wcześniej na poziomie 0,01*mg/kg jako granica oznaczalności, należy ustalić na poziomie CXL wynoszącym 0,01 mg/kg w załączniku II do tego rozporządzenia. |
| (14) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
| (15) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for acetamiprid in various crops” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2021;19(9):6830.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for acetamiprid in honey and various oilseed crops” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w miodzie i różnych roślinach oleistych). Dziennik EFSA 2022;20(8):7535.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Statement on the toxicological properties and maximum residue levels of acetamiprid and its metabolites” (Oświadczenie w sprawie właściwości toksykologicznych i najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu i jego metabolitów). Dziennik EFSA 2024;22:e8759.
(5) Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego, sesja 47., CICG, Genewa, Szwajcaria, 25-30 listopada 2024 r. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/shproxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-47%252FFINAL%2BREPORT%252FREP24_CACe.pdf.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Scientific support for preparing an EU position in the 55th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR)” (Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 55. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów). Dziennik EFSA 2024;22:e8841.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca acetamiprydu otrzymuje brzmienie:
„ZAŁĄCZNIK II
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
| Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Acetamipryd (R) | ||
| 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
| 0110000 | Owoce cytrusowe | 0,9 | ||
| 0110010 | Grejpfruty |
| ||
| 0110020 | Pomarańcze |
| ||
| 0110030 | Cytryny |
| ||
| 0110040 | Limy/limonki |
| ||
| 0110050 | Mandarynki |
| ||
| 0110990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,07 | ||
| 0120010 | Migdały |
| ||
| 0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
| 0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
| 0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
| 0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
| 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
| 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
| 0120080 | Orzechy pekan |
| ||
| 0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
| 0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
| 0120110 | Orzechy włoskie |
| ||
| 0120990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0130000 | Owoce ziarnkowe |
| ||
| 0130010 | Jabłka | 0,07 (+) | ||
| 0130020 | Gruszki | 0,07 (+) | ||
| 0130030 | Pigwy | 0,15 (+) | ||
| 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | 0,3 | ||
| 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | 0,8 | ||
| 0130990 | Pozostałe (2) | 0,8 | ||
| 0140000 | Owoce pestkowe |
| ||
| 0140010 | Morele | 0,08 (+) | ||
| 0140020 | Czereśnie | 0,8 | ||
| 0140030 | Brzoskwinie | 0,08 | ||
| 0140040 | Śliwki | 0,04 | ||
| 0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
| 0151000 |
| 0,08 | ||
| 0151010 | Winogrona stołowe |
| ||
| 0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
| 0152000 |
| 0,5 | ||
| 0153000 |
|
| ||
| 0153010 | Jeżyny | 0,6 | ||
| 0153020 | Jeżyny popielice | 2 | ||
| 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | 0,6 | ||
| 0153990 | Pozostałe (2) | 2 | ||
| 0154000 |
|
| ||
| 0154010 | Borówki amerykańskie | 0,7 | ||
| 0154020 | Żurawiny | 0,7 | ||
| 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*1) | ||
| 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,7 | ||
| 0154050 | Róża dzika | 2 | ||
| 0154060 | Morwy (czarne i białe) | 2 | ||
| 0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | ||
| 0154080 | Bez czarny | 0,5 | ||
| 0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0160000 | Owoce różne z |
| ||
| 0161000 |
|
| ||
| 0161010 | Daktyle | 0,01 (*1) | ||
| 0161020 | Figi | 0,03 | ||
| 0161030 | Oliwki stołowe | 0,9 | ||
| 0161040 | Kumkwat | 0,01 (*1) | ||
| 0161050 | Karambola | 0,01 (*1) | ||
| 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,01 (*1) | ||
| 0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*1) | ||
| 0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0162000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
| 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
| 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
| 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
| 0162050 | Caimito |
| ||
| 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
| 0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0163000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0163010 | Awokado |
| ||
| 0163020 | Banany |
| ||
| 0163030 | Mango |
| ||
| 0163040 | Papaja |
| ||
| 0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| ||
| 0163060 | Czerymoja |
| ||
| 0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
| 0163080 | Ananasy |
| ||
| 0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
| 0163100 | Owoce duriana właściwego |
| ||
| 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
| 0163990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
| 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | ||
| 0211000 |
|
| ||
| 0212000 |
|
| ||
| 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
| 0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
| 0212030 | Pochrzyn |
| ||
| 0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
| 0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0213000 |
|
| ||
| 0213010 | Buraki |
| ||
| 0213020 | Marchew |
| ||
| 0213030 | Seler zwyczajny |
| ||
| 0213040 | Chrzan pospolity |
| ||
| 0213050 | Słonecznik bulwiasty |
| ||
| 0213060 | Pasternak |
| ||
| 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
| ||
| 0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
| ||
| 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
| ||
| 0213100 | Brukiew/Karpiel |
| ||
| 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
| ||
| 0213990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0220000 | Warzywa cebulowe |
| ||
| 0220010 | Czosnek | 0,02 | ||
| 0220020 | Cebula | 0,02 | ||
| 0220030 | Szalotka | 0,01 (*1) | ||
| 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 0,01 (*1) | ||
| 0220990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0230000 | Warzywa owocowe |
| ||
| 0231000 |
|
| ||
| 0231010 | Pomidory | 0,06 | ||
| 0231020 | Papryka roczna | 0,09 (+) | ||
| 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,2 | ||
| 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,2 | ||
| 0231990 | Pozostałe (2) | 0,2 | ||
| 0232000 |
|
| ||
| 0232010 | Ogórki | 0,05 (+) | ||
| 0232020 | Korniszony | 0,6 | ||
| 0232030 | Cukinie | 0,05 (+) | ||
| 0232990 | Pozostałe (2) | 0,3 | ||
| 0233000 |
|
| ||
| 0233010 | Melony | 0,08 | ||
| 0233020 | Dynie olbrzymie | 0,08 | ||
| 0233030 | Arbuzy | 0,08 | ||
| 0233990 | Pozostałe (2) | 0,2 | ||
| 0234000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0239000 |
| 0,2 | ||
| 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| ||
| 0241000 |
|
| ||
| 0241010 | Brokuły | 0,06 | ||
| 0241020 | Kalafiory | 0,06 | ||
| 0241990 | Pozostałe (2) | 0,4 | ||
| 0242000 |
|
| ||
| 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,05 | ||
| 0242020 | Kapusta głowiasta | 0,03 | ||
| 0242990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0243000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
| 0243020 | Jarmuż |
| ||
| 0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0244000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
| 0251000 |
|
| ||
| 0251010 | Roszpunka warzywna | 1,5 | ||
| 0251020 | Sałaty | 0,01 (*1) | ||
| 0251030 | Endywia o liściach szerokich | 0,01 (*1) | ||
| 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 3 | ||
| 0251050 | Gorczycznik wiosenny | 3 | ||
| 0251060 | Rokietta siewna/rukola | 1,5 | ||
| 0251070 | Gorczyca sarepska | 0,9 | ||
| 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 3 | ||
| 0251990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0252000 |
|
| ||
| 0252010 | Szpinak | 0,01 (*1) | ||
| 0252020 | Portulaka pospolita | 0,6 | ||
| 0252030 | Boćwina | 0,01 (*1) | ||
| 0252990 | Pozostałe (2) | 0,6 | ||
| 0253000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0254000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0255000 |
| 0,01 (*1) | ||
| 0256000 |
| 3 | ||
| 0256010 | Trybula |
| ||
| 0256020 | Szczypiorek |
| ||
| 0256030 | Liście selera |
| ||
| 0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
| 0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
| 0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
| 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
| 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
| 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
| 0256100 | Estragon |
| ||
| 0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0260000 | Warzywa strączkowe |
| ||
| 0260010 | Fasola (w strąkach) | 0,6 | ||
| 0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,3 | ||
| 0260030 | Groch (w strąkach) | 0,6 | ||
| 0260040 | Groch (bez strąków) | 0,3 | ||
| 0260050 | Soczewica | 0,01 (*1) | ||
| 0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0270000 | Warzywa łodygowe |
| ||
| 0270010 | Szparagi | 0,01 (*1) | ||
| 0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,01 (*1) | ||
| 0270030 | Seler | 0,01 (*1) | ||
| 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 0,01 (*1) | ||
| 0270050 | Karczochy zwyczajne | 0,7 | ||
| 0270060 | Pory | 0,01 (*1) | ||
| 0270070 | Rabarbar | 0,01 (*1) | ||
| 0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*1) | ||
| 0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*1) | ||
| 0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||
| 0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
| 0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
| 0280990 | Mchy i porosty |
| ||
| 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||
| 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,15 | ||
| 0300010 | Fasola |
| ||
| 0300020 | Soczewica |
| ||
| 0300030 | Groch |
| ||
| 0300040 | Łubin biały |
| ||
| 0300990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||
| 0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
| 0401010 | Siemię lniane | 0,06 | ||
| 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,01 (*1) | ||
| 0401030 | Nasiona maku | 0,3 | ||
| 0401040 | Ziarna sezamu | 0,01 (*1) | ||
| 0401050 | Ziarna słonecznika | 0,01 (*1) | ||
| 0401060 | Ziarna rzepaku | 0,4 | ||
| 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,01 | ||
| 0401080 | Nasiona gorczycy | 0,15 | ||
| 0401090 | Nasiona bawełny | 0,7 | ||
| 0401100 | Nasiona dyni | 0,01 (*1) | ||
| 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,01 (*1) | ||
| 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,01 (*1) | ||
| 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,06 | ||
| 0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,01 (*1) | ||
| 0401150 | Rącznik pospolity | 0,01 (*1) | ||
| 0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0402000 | Owoce oleiste |
| ||
| 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 3 | ||
| 0402020 | Nasiona palm olejowych | 0,01 (*1) | ||
| 0402030 | Owoce palm olejowych | 0,01 (*1) | ||
| 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | 0,01 (*1) | ||
| 0402990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0500000 | ZBOŻA |
| ||
| 0500010 | Jęczmień | 0,05 | ||
| 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) | ||
| 0500030 | Kukurydza | 0,01 (*1) | ||
| 0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
| 0500050 | Owies zwyczajny | 0,05 | ||
| 0500060 | Ryż siewny | 0,01 (*1) | ||
| 0500070 | Żyto zwyczajne | 0,01 (*1) | ||
| 0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*1) | ||
| 0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,1 | ||
| 0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||
| 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | ||
| 0610000 | Herbaty |
| ||
| 0620000 | Ziarna kawy |
| ||
| 0630000 | Napary ziołowe z |
| ||
| 0631000 |
|
| ||
| 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
| 0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
| 0631030 | Róża |
| ||
| 0631040 | Jaśmin |
| ||
| 0631050 | Lipa |
| ||
| 0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0632000 |
|
| ||
| 0632010 | Truskawka |
| ||
| 0632020 | Aspalat prosty |
| ||
| 0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
| 0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0633000 |
|
| ||
| 0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
| 0633020 | Żeń-szeń |
| ||
| 0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0639000 |
|
| ||
| 0640000 | Ziarna kakaowe |
| ||
| 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| ||
| 0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | ||
| 0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
| 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | ||
| 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
| 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
| 0810030 | Seler |
| ||
| 0810040 | Kolendra siewna |
| ||
| 0810050 | Kmin rzymski |
| ||
| 0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
| 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
| 0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
| 0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
| 0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0820000 | Przyprawy owocowe |
| ||
| 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | 0,05 (*1) | ||
| 0820020 | Pieprz syczuański | 0,05 (*1) | ||
| 0820030 | Kminek zwyczajny | 0,05 (*1) | ||
| 0820040 | Kardamon malabarski | 0,1 | ||
| 0820050 | Jagody jałowca | 0,05 (*1) | ||
| 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | 0,1 | ||
| 0820070 | Wanilia | 0,05 (*1) | ||
| 0820080 | Tamarynd | 0,05 (*1) | ||
| 0820990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | ||
| 0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | ||
| 0830010 | Cynamon |
| ||
| 0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
| 0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | ||
| 0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
| 0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | ||
| 0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
| 0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | ||
| 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | ||
| 0850010 | Goździki |
| ||
| 0850020 | Kapary |
| ||
| 0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | ||
| 0860010 | Szafran |
| ||
| 0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | ||
| 0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
| 0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | ||
| 0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
| 0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
| 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| ||
| 0900990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
| 1010000 | Towary z |
| ||
| 1011000 |
|
| ||
| 1011010 | Mięśnie | 0,5 | ||
| 1011020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
| 1011030 | Wątroba | 1 | ||
| 1011040 | Nerka | 1 | ||
| 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1 | ||
| 1011990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1012000 |
|
| ||
| 1012010 | Mięśnie | 0,5 | ||
| 1012020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
| 1012030 | Wątroba | 0,03 | ||
| 1012040 | Nerka | 1 | ||
| 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,05 | ||
| 1012990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1013000 |
|
| ||
| 1013010 | Mięśnie | 0,5 | ||
| 1013020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
| 1013030 | Wątroba | 1 | ||
| 1013040 | Nerka | 1 | ||
| 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1 | ||
| 1013990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1014000 |
|
| ||
| 1014010 | Mięśnie | 0,5 | ||
| 1014020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
| 1014030 | Wątroba | 1 | ||
| 1014040 | Nerka | 1 | ||
| 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1 | ||
| 1014990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1015000 |
|
| ||
| 1015010 | Mięśnie | 0,5 | ||
| 1015020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
| 1015030 | Wątroba | 1 | ||
| 1015040 | Nerka | 1 | ||
| 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1 | ||
| 1015990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1016000 |
|
| ||
| 1016010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
| 1016020 | Tłuszcz | 0,02 (*1) | ||
| 1016030 | Wątroba | 0,1 (*1) | ||
| 1016040 | Nerka | 0,1 (*1) | ||
| 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 (*1) | ||
| 1016990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1017000 |
|
| ||
| 1017010 | Mięśnie | 0,5 | ||
| 1017020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
| 1017030 | Wątroba | 1 | ||
| 1017040 | Nerka | 1 | ||
| 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1 | ||
| 1017990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | ||
| 1020000 | Mleko | 0,2 | ||
| 1020010 | Bydło |
| ||
| 1020020 | Owce |
| ||
| 1020030 | Kozy |
| ||
| 1020040 | Konie |
| ||
| 1020990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 1030000 | Jaja ptasie | 0,02 (*1) | ||
| 1030010 | Kury |
| ||
| 1030020 | Kaczki |
| ||
| 1030030 | Gęsi |
| ||
| 1030040 | Przepiórki |
| ||
| 1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
| 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,3 | ||
| 1050000 | Płazy i gady | 0,02 (*1) | ||
| 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | ||
| 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | ||
| 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
| 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
| 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||
Acetamipryd (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: acetamipryd - kod 1000000 oprócz 1040000 : suma acetamiprydu i N-desmetylo-acetamiprydu (IM-2-1), wyrażona jako acetamipryd. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 lutego 2027 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0130030 Pigwy 0140010 Morele 0231020 Papryka roczna 0232010 Ogórki 0232030 Cukinie | ||||
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
