ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/1560
z dnia 30 lipca 2025 r.
dopuszczające oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności, inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci, oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 432/2012
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (1), w szczególności jego art. 18 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 stanowi, że oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności są zabronione, o ile nie zezwoliła na nie Komisja zgodnie z tymże rozporządzeniem i nie figurują one w wykazie dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych. |
| (2) | Na podstawie art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 przyjęto rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 (2), którym ustanowiono wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci. |
| (3) | Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 stanowi ponadto, że podmioty działające na rynku spożywczym mogą składać wnioski o udzielenie zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego do właściwego organu państwa członkowskiego. Właściwy organ krajowy przekazuje ważne wnioski Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w celu dokonania oceny naukowej oraz - do wiadomości - Komisji i państwom członkowskim. |
| (4) | Komisja podejmuje decyzję w sprawie udzielenia zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego, uwzględniając opinię Urzędu, stosowne przepisy prawa Unii i inne uzasadnione czynniki istotne dla przedmiotowej sprawy. |
| (5) | W celu stymulowania innowacji oświadczenia zdrowotne, które opierają się na nowo uzyskanych dowodach naukowych lub zawierają wniosek o ochronę zastrzeżonych danych, podlegają przyspieszonej procedurze udzielania zezwoleń. |
| (6) | Po złożeniu przez Zespri International Limited („wnioskodawca”) wniosku na podstawie art. 13 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Urząd był zobowiązany wydać opinię na temat naukowego uzasadnienia oświadczenia zdrowotnego dotyczącego zielonych owoców kiwi (Actinidia deliciosa„Hayward”) i utrzymania prawidłowego wypróżniania się (pytanie EFSA-Q-2020-000562). |
| (7) | Oświadczenie zaproponowane pierwotnie przez wnioskodawcę było sformułowane w następujący sposób: „regularne spożywanie zielonych owoców kiwi przyczynia się do komfortu żołądkowo-jelitowego” lub „regularne spożywanie zielonych owoców kiwi łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe”. Uwzględniając zaproponowany związek ze zdrowiem, jak również w porozumieniu z wnioskodawcą Urząd zmienił brzmienie przedmiotowego oświadczenia na: „regularne spożywanie zielonych owoców kiwi utrzymuje prawidłowe wypróżnianie się”. |
| (8) | W dniu 11 czerwca 2021 r. Urząd opublikował swoją opinię naukową na temat przedmiotowego oświadczenia (3), w której stwierdzono, że na podstawie przedstawionych danych wykazano związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem zielonych owoców kiwi (Actinidia deliciosa„Hayward”) a utrzymaniem prawidłowego wypróżniania się. Populacją docelową jest populacja ogólna. W związku z powyższym oświadczenie zdrowotne zgodne z powyższą konkluzją należy uznać za zgodne z wymogami rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 i włączyć do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych ustanowionego rozporządzeniem (UE) nr 432/2012. |
| (9) | Po tym jak wnioskodawca zwrócił się do Komisji z prośbą o sformułowanie, które byłoby bardziej przyjazne dla konsumentów, Urząd potwierdził, że sformułowanie „spożywanie zielonych owoców kiwi przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżniania się” odzwierciedla dowody naukowe. |
| (10) | W swojej opinii naukowej gremium odnotowało, że z badań przeprowadzonych w odniesieniu do żywności innej niż świeże zielone owoce kiwi nie można wyciągnąć wniosków dotyczących naukowego uzasadnienia przedmiotowego oświadczenia. |
| (11) | Art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 stanowi, że do dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych należy dołączyć wszelkie niezbędne warunki ich stosowania (w tym ograniczenia). Wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych powinien zatem zawierać tekst oświadczeń i szczegółowe warunki ich stosowania oraz, w stosownych przypadkach, warunki lub ograniczenia stosowania danej żywności lub dodatkowe wyjaśnienia lub ostrzeżenia, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 oraz opiniami wydanymi przez Urząd. |
| (12) | Zgodnie z art. 20 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 należy zaktualizować rejestr oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych zawierający wszystkie oświadczenia zdrowotne, na których stosowanie wydano zezwolenie. |
| (13) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 432/2012. |
| (14) | Przeprowadzono konsultacje z państwami członkowskimi, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Oświadczenie zdrowotne wymienione w załączniku do niniejszego rozporządzenia zostaje włączone do unijnego wykazu dopuszczalnych oświadczeń, o którym mowa w art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006.
Artykuł 2
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 432/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 lipca 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1924/oj.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.U. L 136 z 25.5.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj).
(3) Dziennik EFSA 2021; 19(6):6641.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 432/2012 dodaje się następującą pozycję z zachowaniem kolejności alfabetycznej:
| Składnik odżywczy, substancja, żywność lub kategoria żywności | Oświadczenie | Warunki stosowania oświadczenia | Warunki lub ograniczenia stosowania danej żywności, dodatkowe wyjaśnienia lub ostrzeżenia | Numer dziennika EFSA | Odpowiedni numer wpisu do skonsolidowanego wykazu przedłożonego EFSA do oceny | ||||
| „Zielone owoce kiwi (Actinidia deliciosa»Hayward«) | Spożywanie zielonych owoców kiwi przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżniania się | Oświadczenie może być stosowane wyłącznie w odniesieniu do:
zawierających co najmniej 200 g miąższu kiwi. Podaje się informację dla konsumenta, że korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 200 g miąższu świeżych zielonych owoców kiwi. |
| 2021; 19(6):6641” |
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
