ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/2246
z dnia 7 listopada 2025 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/932 w odniesieniu do minimalnych częstotliwości kontroli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (1), w szczególności jego art. 19 ust. 3 akapit pierwszy lit. a) i b),
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W ramach planu kontroli zanieczyszczeń w żywności wprowadzanej do obrotu w Unii państwa członkowskie są zobowiązane do przestrzegania przepisów określonych w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2022/932 (2) w odniesieniu do minimalnej częstotliwości kontroli różnych towarów. |
| (2) | Minimalne częstotliwości kontroli przewidziane w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/932 określa się na podstawie ryzyka. Doświadczenie zdobyte podczas jego stosowania pokazuje, że minimalne częstotliwości kontroli nie są odpowiednie w przypadku niektórych produktów. |
| (3) | W szczególności z danych zgromadzonych przez państwa członkowskie wynika, że nieprzetworzone mięso z bydła, owiec, kóz, mięso wieprzowe i drobiowe stwarza niskie ryzyko niezgodności z rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/915 (3). Należy zatem obniżyć minimalną częstotliwość kontroli w odniesieniu do tych rodzajów mięsa, w tym podrobów jadalnych, określoną w pkt 1 lit. a) załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/932. |
| (4) | Z danych zgromadzonych przez państwa członkowskie wynika również, że ryzyko niezgodności jaj z rozporządzeniem (UE) 2023/915 jest niskie. W odniesieniu do metali w jajach najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości ustanowiono w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (4). W związku z tym należy obniżyć minimalną częstotliwość kontroli świeżych jaj kurzych i innych określoną w pkt 1 lit. a) załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/932, a wymóg minimalnej częstotliwości pobierania próbek wynoszącej 10 % określony w pkt 1 lit. b) załącznika I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/932 w odniesieniu do kontroli różnych metali nie powinien mieć zastosowania do kategorii „Świeże jaja kurze i inne”. |
| (5) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/932. |
| (6) | Ponieważ przepisy określone w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/932 dotyczą odpowiedniego roku kalendarzowego, zmiany, które mają zostać wprowadzone niniejszym rozporządzeniem wykonawczym, powinny mieć zastosowanie po raz pierwszy do planu na 2026 r. Niniejsze rozporządzenie powinno być zatem stosowane od dnia 1 stycznia 2026 r. |
| (7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/932 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 stycznia 2026 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 listopada 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/625/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/932 z dnia 9 czerwca 2022 r. w sprawie jednolitych praktycznych rozwiązań dotyczących przeprowadzania kontroli urzędowych w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności, w sprawie szczególnych treści dodatkowych w wieloletnich krajowych planach kontroli oraz szczególnych dodatkowych rozwiązań dotyczących przygotowania tych planów (Dz.U. L 162 z 17.6.2022, s. 13, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/932/oj).
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 (Dz.U. L 119 z 5.5.2023, s. 103, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj).
(4) Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/932 wprowadza się następujące zmiany:
| 1) | w pkt 1 lit. a) w tabeli wprowadza się następujące zmiany:
|
| 2) | pkt 1 lit. b) otrzymuje brzmienie:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
