Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 16 marca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.440.339.2021.2.AP
WIS TOWAR - materiał paszowy.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 23 grudnia 2021 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 3 i 9 marca 2022 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…), materiał paszowy
Opis towaru: produkt uboczny powstający w procesie produkcji piwa, przeznaczony jako materiał paszowy dla bydła, owiec oraz trzody chlewnej
Rozstrzygnięcie: pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 23 grudnia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 3 i 9 marca 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz w jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(…). Produkt uboczny z produkcji piwa używany jako pasza do żywienia zwierząt. Produkowany w procesach fermentacji słodu jęczmiennego, kukurydzy oraz innych składników w kadziach fermentacyjnych, posiadający konsystencję wilgotnego piasku nadmorskiego, wilgotny. Produkt jest składową różnych elementów ziarna jęczmienia, które pozostały z produkcji piwa i nie nadają się do dalszego przetwarzania w celach browarniczych. Jest doskonałą mlekopędną paszą zarówno dla trzody jak i bydła. Charakteryzuje się bardzo dobrym stosunkiem najbardziej wartościowych aminokwasów do zapotrzebowania zwierząt. Sprzedawane jest w formie świeżej prosto z browaru i skarmianie odbywa się „na świeżo” lub też po zakiszeniu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right