Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 27 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.86.2022.1.AC

WIS TOWAR - smalec.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 5 kwietnia 2022 r. (data wpływu 8 kwietnia 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: Smalec (...)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...)

Rozstrzygnięcie: CN 15

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy, w związku z poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 8 kwietnia 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „Smalec (...)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Smalec (...).

Smalec wieprzowy (...). Produkowany jest poprzez wytop tkanki tłuszczowej trzody chlewnej w patelniach z płaszczem parowym z dodatkiem przypraw. Surowiec do produkcji smalcu smakowego z dodatkami pochodzi z tkanek tłuszczowych świń uznanych przez Inspekcję Weterynaryjną za zdatne do spożycia przez ludzi. Surowiec pochodzenia zwierzęcego przyjmowany jest do zakładu na podstawie Handlowego Dokumentu Identyfikacyjnego dla surowców spożywczych. Przyprawy przyjmowane są do zakładu na podstawie zatwierdzonej specyfikacji. W wyniku procesu produkcyjnego otrzymywany jest smalec wieprzowy z dodatkami przeznaczony do spożycia przez ludzi.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00