Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 5 stycznia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-1.4012.748.2021.1.MG
Podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy, usług dietetycznych świadczonych przez Panią w zakresie poradni dietetycznej.
Szanowna Pani,
stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy, usług dietetycznych świadczonych przez Panią w zakresie poradni dietetycznej – jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
15 listopada 2021 r. wpłynął Pani wniosek z 15 listopada 2021 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. c) ustawy, usług dietetycznych świadczonych przez Panią w zakresie poradni dietetycznej.
Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Praca Pani FL polega na udzielaniu konsultacji oraz układaniu diet dla osób zgłaszających się z konkretnymi problemami zdrowotnymi, jak również osób zdrowych, które chcą poprawić sposób swojego odżywiania w celu uniknięcia rozwoju chorób dietozależnych. Ukończyła Pani studia z tytułem magistra inżyniera na kierunku (...) w zakresie żywienia człowieka (nr dyplomu – (...)). Uzyskując uprawnienia w zakresie poradnictwa żywieniowego, żywienia człowieka i nauk pokrewnych.
Posiada Pani uprawnienia zawodowe o numerze (...) – dietetyk. Od kwietnia 2010 r. pracuje Pani na stanowisku dietetyka. Od dnia 15 stycznia 2018 r. prowadzi własną działalność gospodarczą (PKD (...) – Pozostała działalność w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowana).
Do Pani gabinetu wśród zgłaszających się są pacjenci z różnymi schorzeniami, m.in. cukrzycą, dną moczanową, refluksem żołądkowo – jelitowym, hipercholesterolemią, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, kamicami nerkowymi, nadczynnością i niedoczynnością tarczycy, schorzeniami wątroby, trzustki, jelit, zaparciami, zespołem jelita nadwrażliwego, chorobą wrzodową, czy otyłością. Pacjentom tym udziela Pani indywidualnych porad w zakresie właściwego odżywiania. Omawia Pani sposoby komponowania posiłków oraz techniki ich przygotowywania, co ma na celu złagodzenie lub całkowite wyeliminowanie niekorzystnych objawów chorobowych. Przygotowuje także Pani indywidualne jadłospisy, które zawierają posiłki wspomagające terapię leczniczą poszczególnych schorzeń. Ponadto przeprowadza Pani analizę składu ciała (zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej, kostnej, wody). Określa Pani również wskaźnik BMI, pomocny w ocenie ryzyka wystąpienia otyłości oraz powiązanych z nią chorób współistniejących, którymi mogą być dla przykładu: cukrzyca, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, czy nawet zawał mięśnia sercowego. Dzięki temu pacjenci mają możliwość podjęcia działań zapobiegających rozwojowi tych chorób i prowadzących do utrzymania zdrowia.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right