Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Zmiana interpretacji indywidualnej z dnia 7 lipca 2021 r., Szef Krajowej Administracji Skarbowej, sygn. DOP7.8101.40.2021.PBD

obowiązek wymiany kasy rejestrującej na kasę on-line

ZMIANA INTERPRETACJI INDYWIDUALNEJ

Na podstawie art. 14e § 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r. poz. 1325, z późn. zm.) - dalej: Ordynacja podatkowa, Szef Krajowej Administracji Skarbowej, w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości interpretacji indywidualnej z dnia 22 czerwca 2020 r., nr 0113-KDIPT1-3.4012.314.2020.1.ALN, wydanej przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej dla (...) , ul. (...) , NIP (...) , zmienia z urzędu wyżej wymienioną interpretację stwierdzając, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 24 marca 2020 r. (data wpływu do Urzędu Skarbowego w (...) 14 kwietnia 2020, data wpływu do Krajowej Informacji Skarbowej 23 kwietnia 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku wymiany kasy rejestrującej na kasę on-line - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23 kwietnia 2020 r. (data wpływu do Urzędu Skarbowego w (...) 14 kwietnia 2020 r.) wpłynął do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wniosek z dnia 24 marca 2020 r. o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku wymiany kasy rejestrującej na kasę on-line.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Głównym przedmiotem działalności Wnioskodawcy jest sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych (47.11.Z). Wnioskodawca w prowadzonych przez siebie sklepach posiada lady grzewcze z których klienci mogą pobrać podawane przez pracowników sklepów pieczone kurczaki. Kurczaki są przygotowywane przez pracowników sklepów, na przygotowanie produktu składa się:

  • oczyszczenie mięsa,
  • zrobienie marynaty,
  • marynowanie mięsa (1-2dni),
  • pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym,
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00