Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 6 lutego 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.1008.2022.2.MAP

Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowna Pani,

stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

30 listopada 2022 r. wpłynął Pani wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Uzupełniła go Pani – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 20 stycznia 2023 r. (wpływ 26 stycznia 2023 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Jako osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą w zakresie usługi świadczonej jako kucharz podjęła Pani od 7 stycznia 2022 r., jako Usługodawca współpracę ze swoim mężem, jako Usługobiorcą. Współpraca dotyczy usług kucharskich świadczonych przez Usługodawcę na rzecz Usługobiorcy w restauracji, prowadzonej przez Usługobiorcę. Podpisała Pani z Usługobiorcą w tym zakresie 7 styczna 2022 r. kontrakt o świadczenie usług kucharskich. Celem Stron tego kontraktu jest nawiązanie obopólnie korzystnej współpracy w zakresie w nim opisanym na zasadach rynkowych.

Usługi gastronomiczne świadczone na podstawie tego kontraktu obejmują następujące czynności:

1)sporządzanie potraw kuchni regionalnej (kaukaskiej) zgodnie z recepturą;

2)dbałość o walory smakowe serwowanych dań, przy wykorzystaniu gruzińskich przypraw i ziół;

3)obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw;

4)pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;

5)zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;

6)ocenę surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;

7)obróbkę wstępną surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);

8)gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt;

9)wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;

10)posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;

11)wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych;

12)sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;

13)przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;

14)utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;

15)przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;

16)stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.

Jako Usługodawca wykonuje Pani zlecone czynności z dołożeniem należytej staranności, samodzielnie, w czasie ustalonym przez siebie i bez nadzoru Usługobiorcy. Usługodawca zgodnie z kontraktem samodzielnie kształtuje czas wykonywania swoich obowiązków w taki sposób, aby zapewnić ich terminową i prawidłową realizację, mając na uwadze dni i godziny pracy pracowników Usługobiorcy oraz podmiotów i instytucji, z którymi Usługobiorca współpracuje. Usługodawca nie jest obowiązany wykonywać obowiązków wynikających z tego kontraktu w dni, kiedy ich wykonywanie jest obiektywnie niemożliwe lub niecelowe, a w związku z niewykonaniem tych obowiązków przez Usługodawcę, interes Usługobiorcy nie poniesie uszczerbku. Strony dopuszczają podwykonawstwo oraz posłużenie się pracownikami Usługodawcy pod warunkiem uprzedniego notyfikowania Usługobiorcy przez Usługodawcę zamiaru posłużenia się podwykonawcą za co najmniej dwutygodniowym uprzedzeniem. Co do zasady w zakresie świadczonych usług Usługodawca posługuje się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów, które zapewnia Usługobiorca, do Usługodawcy też należy ich bieżąca konserwacja. Usługodawca ma prawo świadcząc usługi na podstawie kontraktu korzystać ze swoich urządzeń i sprzętu po ich wprowadzeniu na obiekt Usługobiorcy i po uzgodnieniu z nim tego faktu. W takim przypadku urządzenia te powinny zostać odpowiednio oznaczone, jako będące przedmiotem własności Usługodawcy. W związku z korzystaniem ze swoich urządzeń i sprzętów przez Usługodawcę, Strony zobowiązują się do zwiększenia wynagrodzenia, odpowiednio do stopnia zaangażowania Usługodawcy. Usługodawca wykonuje obowiązki wynikające z kontraktu w miejscu odpowiednim do prawidłowego realizowania tych obowiązków oraz prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa Usługobiorcy, w tym zapewnienia personelowi niezbędnego osobistego kontaktu z Usługodawcą. Usługodawca zobowiązany jest spełniać wszelkie wymogi prawne konieczne do możliwości świadczenia usług na terenie kuchni restauracji należącej do Usługobiorcy. W szczególności dotyczy to aktualnych wymogów szeroko rozumianego prawa sanitarnego. Usługodawca zapewnia, że w przypadku posłużenia się przez Niego podwykonawcami lub pracownikami, każdy z nich na równi z Usługodawcą będzie spełniał wymogi stawiane Usługodawcy.

Do podstawowych obowiązków Usługobiorcy oprócz wypłaty wynagrodzenia należy:

1)zapewnienie współdziałania personelu/załogi ze Usługodawcą, jego podwykonawcami i/lub pracownikami;

2)zapewnienie w trakcie trwania kontraktu środków rzeczowych, finansowych, pomieszczeń, urządzeń, a także zapewnienie Usługodawcy dostępu do pozostających w dyspozycji Usługobiorcy środków przekazu, w tym kont poczty elektronicznej i podobnych przypisanych do Usługodawcy;

3)współdziałanie ze Usługodawcą w celu umożliwienia mu świadczenia usług oraz udzielenie, w trakcie trwania kontraktu, wszelkich niezbędnych informacji w tym również przez personel.

Kontrakt został zawarty na okres od 7 stycznia 2022 r. do dnia 31 grudnia 2036 r. i ulega przedłużeniu na dalsze pojedyncze okresy pięcioletnie, jeżeli na co najmniej 6 miesięcy przed upływem okresu, o którym mowa wyżej, żadna ze Stron nie oświadczy drugiej, że nie chce przedłużać kontraktu. W kontrakcie określono wysokość i terminy zapłaty wynagrodzenia za świadczone usługi. Poza wynagrodzeniem wskazanym w kontrakcie. Usługodawcy z tytułu i w związku z jego wykonywaniem nie przysługują żadne inne świadczenia pieniężne, w szczególności zwroty kosztów lub wydatków ponoszonych przez Usługodawcę.

W kontrakcie zastrzeżono poufność informacji programowych, technicznych, technologicznych, organizacyjnych, księgowych, finansowych, personalnych, handlowych, statystycznych, pracowniczych dotyczących przedsiębiorstw każdej ze Stron kontraktu lub podmiotów z nimi współpracujących, w tym powierzonych przez ich klientów. Każda ze Stron odpowiada również za zachowanie powyższych informacji w tajemnicy przez osoby, którym powierzyła wykonanie chociażby częściowo swoich obowiązków. W razie naruszenia obowiązku tajemnicy, Strona winna naruszenia zapłaci Stronie poszkodowanej karę umowną za każdy przypadek naruszenia. Jeżeli szkoda poniesiona przez Usługobiorcę przewyższy wysokość zastrzeżonej kary, może ona dochodzić pozostałej części odszkodowania. W kontrakcie przewidziano także zakaz konkurencji dla Usługodawcy w czasie trwania kontraktu i po jego ustaniu przez 1 rok do powstrzymywania się od prowadzenia na własną rękę wszelkiej działalności konkurencyjnej wobec działalności gastronomicznej Zleceniodawcy, bez dodatkowego wynagrodzenia. Każda ze Stron może rozwiązać ten kontrakt za trzymiesięcznym wypowiedzeniem. Po upływie 3 lat obowiązywania kontraktu czas wypowiedzenia zostaje wydłużony do 6 miesięcy. Okres wypowiedzenia upływa ostatniego dnia miesiąca kalendarzowego. Kontrakt przewiduje także przypadki wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym.

W przeszłości nie była Pani nigdy zatrudniona na umowę o pracę w firmie Pani męża, do 6 stycznia 2022 r. miała Pani w restauracji męża status osoby współpracującej. Pozostaje Pani w rozdzielności małżeńskiej majątkowej. Podpisany kontrakt od 7 stycznia 2022 r. zakłada współpracę w zakresie świadczenia usług gastronomicznych w zakresie przygotowywania posiłków na rzecz restauracji. W ramach świadczonych usług nie sprzedaje Pani napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%. 19 sierpnia 2022 r. wybrała Pani opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Do pierwszego przychodu, jaki osiągnęła Pani 31 października 2022 r. za okres od 7 stycznia 2022 r. do 31 października 2022r. zastosowała Pani ryczałt wg stawki 3% od przychodów uzyskiwanych z ww. tytułu.

W uzupełnieniu wniosku doprecyzowała Pani, że Pani zdaniem usługi kucharza będące przedmiotem zapytania sklasyfikowane są pod PKWiU 56.29.19.0 jako „Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę”. Zakres usług świadczonych przez Panią w ramach prowadzonej dotychczas działalność obejmuje wyłącznie usługi wskazane we wniosku, tj. usługi gastronomiczne. W Pani ocenie, prowadzona działalność gospodarcza jest działalnością usługową w rozumieniu art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne gdyż przepis ten stanowi że, działalność usługowa to pozarolnicza działalność gospodarcza, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. poz. 1293 i 1435 oraz z 2009 r. poz. 256 i 1753) wydanym na podstawie art. 40 ust. 2 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1068), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.

Do wykonywanej przez Panią działalności nie będzie miało zastosowanie żadne wyłączenie zawarte w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Podkreśla Pani, że przez zmianę działalności wykonywanej samodzielnie przez małżonka na działalność prowadzoną samodzielnie przez drugiego małżonka rozumieć należy sytuację, w której jeden z małżonków likwiduje działalność gospodarczą, a następnie drugi z małżonków rozpoczyna podobną działalność gospodarczą. Nie stanowi sytuacji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 5 lit. c) ww. ustawy równoległe rozpoczęcie przez drugiego z małżonków działalności gospodarczej o podobnym profilu (potwierdzenie np. interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej z 10 czerwca 2015 r., Nr ILPB1/4511-1-384/15-2/AA).

W odniesieniu do Pani działalności zostaną zachowane warunki o kreślone w art. 6 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, gdyż:

-w roku poprzedzającym rok podatkowy nie uzyskiwała przychodów z tej działalności, ani samodzielnie, ani w ramach spółki oraz

-rozpoczęła Pani wykonywanie działalności w 2022 roku podatkowym i nie korzysta Pani z opodatkowania w formie karty podatkowej

Jest Pani objęta nieograniczonym obowiązkiem podatkowym w Polsce, o którym mowa w art. 3 ust. 1 oraz ust. 1 a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Działalność prowadzona przez Panią wypełnia definicję działalności gastronomicznej, gdyż Pani usługi są związane przygotowaniem posiłków oraz ich sprzedażą. Nie uzyskuje Pani innych dochodów podlegających opodatkowaniu niż z działalności gospodarczej, o której mowa we wniosku.

Pytanie

Czy poprawne jest opodatkowanie usług kucharza w ramach ryczałtu ewidencjonowanego według stawki 3%?

Pani stanowisko w sprawie

Pani zdaniem, poprawne pozostaje opodatkowanie usług kucharza w ramach ryczałtu ewidencjonowanego według stawki 3%.

Wynagrodzenie kucharza z tytułu świadczonych usług, wskazanych w opisie będzie stanowić przychód ze źródła pozarolnicza działalność gospodarcza, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Z uwagi na to, że działalność ta nie jest wyłączona z ryczałtu może Pani korzystać z opodatkowania w tej formie.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi m.in.:

-8,5% - przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1, 2, 4 i 5 oraz załącznika nr 2 do ustawy - pkt 3 lit. b),

-3% - z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% - pkt 5 lit. a).

Działalnością gastronomiczną są w myśl art. 4 ust. 1 ww. ustawy, określane usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów. Zatem, jeżeli kucharz - przedsiębiorca świadczy swoje usługi gastronomiczne restauracji, i nie sprzedaje jednocześnie napojów alkoholowych (o zawartości alkoholu poniżej 1,5%), to może płacić ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wg stawki 3%.

Powyższą wykładnię potwierdzają wydane interpretacje podatkowe - przykładem jest interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 10 października 2018 r., Nr 0112-KDIL3-1.4011.371.2018.1 .IM oraz interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 22 września 2021 r., Nr 0113-KDIPT2-1.4011.606.2021.2.MGR.

W uzupełnieniu wniosku wskazała Pani, że podtrzymuje Pani swoje stanowisko w sprawie oceny prawnej, gdyż usługi kucharza są wykonywane w warunkach działalności gospodarczej, są działalnością usługową - działalnością gastronomiczną, która w przypadku opodatkowania ryczałtem podlega stawce 3%. Podkreśliła Pani, że uzasadnienie tego stanowiska zostało przez Panią ujęte we wniosku i jest oparte na zasadach kooperacji wynikających z zawartej umowy o świadczenie tych usług (podstawa prawna: art. 4 ust. 1, art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne).

Ocena stanowiska

Stanowisko, które przedstawiła Pani we wniosku jest prawidłowe.

Uzasadnienie interpretacji indywidualnej

Zgodnie z postanowieniami art. 1 pkt 1 ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2540 ze zm.):

Ustawa ta reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.

Stosownie do art. 6 ust. 1 ww. ustawy:

Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej „spółką”. Do przychodów przedsiębiorstwa w spadku nie stosuje się przepisu art. 12 ust. 10a.

W myśl art. 6 ust. 4 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Podatnicy opłacają w roku podatkowym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z działalności wymienionej w ust. 1, jeżeli w roku poprzedzającym rok podatkowy:

a)uzyskali przychody z tej działalności, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2 000 000 euro, lub

b)uzyskali przychody wyłącznie z działalności prowadzonej w formie spółki, a suma przychodów wspólników spółki z tej działalności nie przekroczyła kwoty 2 000 000 euro.

Przy czym w myśl art. 4 ust. 1 pkt 12 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Użyte w ustawie określenie pozarolnicza działalność gospodarcza oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym.

Ustawa o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne przewiduje również wyłączenia z tej formy opodatkowania, o czym stanowi art. 8 ww. ustawy.

Zgodnie z ww. art. 8 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 1b, nie stosuje się do podatników:

1)opłacających podatek w formie karty podatkowej na zasadach określonych w rozdziale 3;

2)korzystających, na podstawie odrębnych przepisów, z okresowego zwolnienia od podatku dochodowego;

3)osiągających w całości lub w części przychody z tytułu:

a) prowadzenia aptek,

c) działalności w zakresie kupna i sprzedaży wartości dewizowych,

f) działalności w zakresie handlu częściami i akcesoriami do pojazdów mechanicznych;

4)wytwarzających wyroby opodatkowane podatkiem akcyzowym, na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii;

5)podejmujących wykonywanie działalności w roku podatkowym po zmianie działalności wykonywanej

a)samodzielnie na działalność prowadzoną w formie spółki z małżonkiem,

b)w formie spółki z małżonkiem na działalność prowadzoną samodzielnie przez jednego lub każdego z małżonków,

c)samodzielnie przez małżonka na działalność prowadzoną samodzielnie przez drugiego małżonka

 - jeżeli małżonek lub małżonkowie przed zmianą opłacali z tytułu prowadzenia tej działalności podatek dochodowy na ogólnych zasadach.

W myśl art. 8 ust. 2 ww. ustawy:

Jeżeli podatnik prowadzący działalność samodzielnie lub w formie spółki, który wybrał opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, uzyska z tej działalności przychody ze sprzedaży towarów handlowych lub wyrobów lub ze świadczenia usług na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy, odpowiadających czynnościom, które podatnik lub co najmniej jeden ze wspólników:

1) wykonywał w roku poprzedzającym rok podatkowy lub

2) wykonywał lub wykonuje w roku podatkowym

 - w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy, podatnik ten traci w roku podatkowym prawo do opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych i, poczynając od dnia uzyskania tego przychodu do końca roku podatkowego, opłaca podatek dochodowy na ogólnych zasadach.

Zgodnie art. 9 ust. 1 ww. ustawy:

Sporządzone na piśmie oświadczenie o wyborze opodatkowania przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, a w przypadku przedsiębiorstwa w spadku - według ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego przedsiębiorcy, do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu w roku podatkowym, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.

Stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych zależą od tego, z jakiego rodzaju działalności podatnik uzyskuje przychody. Zostały one określone w art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a) ww. ustawy:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1-4 oraz 6-8.

Natomiast w myśl art. z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.

W tym miejscu wyjaśnić należy, że ilekroć w ustawie używa się oznaczenia „ex” przy symbolu danego grupowania PKWiU oznacza to, że zakres wyrobów lub usług jest węższy niż określony w tym grupowaniu – o czym stanowi art. 4 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Oznaczenie „ex” dotyczy zatem tylko określonej usługi z danego grupowania. Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania przepisu tylko do tej nazwy grupowania.

Ponadto zauważyć należy, że możliwość opłacania oraz wysokość stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzyskanych w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą zależy wyłącznie od faktycznego rodzaju świadczonych w ramach tej działalności usług. Zatem konieczne jest każdorazowe przypisanie rodzaju wykonywanych czynności do określonego grupowania PKWiU. Przy czym klasyfikacji tej do określonego symbolu PKWiU dokonuje sam podatnik.

Stosownie do art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Użyte w ustawie określenie „działalność usługowa” oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. poz. 1676 z 2017 r., poz. 2453 z 2018 r., poz. 2440 z 2019 r., poz. 2554 oraz z 2020 r. poz. 556), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.

Zgodnie natomiast z art. 4 ust. 1 pkt 2 ww. ustawy:

Działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Przedstawiła Pani informacje, z których wynika, że:

  1. świadczy Pani usługi sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 56.29.19.0, jako „Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę”;
  2. w ramach świadczonych usług nie sprzedaje Pani napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%;
  3. w odniesieniu do Pani działalności zostaną zachowane warunki o kreślone w art. 6 ust. 4 ustawy;
  4. prowadzona przez Panią działalność gospodarcza jest działalnością usługową w myśl art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne,
  5. do wykonywanej przez Panią działalności nie będzie miało zastosowanie żadne wyłączenie zawarte w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Mając na względzie powołane wyżej przepisy oraz treść wniosku stwierdzić należy, że przychód uzyskiwany przez Panią ze świadczenia opisanych usług może być opodatkowany 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, o ile spełnione zostaną pozostałe warunki do opodatkowania w tej formie.

Pomimo powołania we własnym stanowisku nieaktualnych przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne dotyczących ustalenia stawki ryczałtu, Pani stanowisko uznano za prawidłowe, gdyż wskazała Pani właściwą stawkę dla działalności gastronomicznej, która obecnie uregulowana jest w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ww. ustawy.

Dodatkowe informacje

Informacja o zakresie rozstrzygnięcia

Interpretacja dotyczy stanu faktycznego, który Pani przedstawiła i stanu prawnego, który obowiązuje w dniu wydania interpretacji.

Nie jesteśmy uprawnieni do przyporządkowywania formalnego usług do określonego grupowania klasyfikacyjnego. Kwestie dotyczące zaklasyfikowania usługi do właściwego grupowania statystycznego nie mieszczą się w ramach określonych w art. 14b § 1 ustawy Ordynacja podatkowa. Tak więc interpretację wydano na podstawie wskazanego przez Panią w uzupełnieniu wniosku grupowania PKWiU oraz przedstawionego opisu sprawy.

Przy wydawaniu niniejszej interpretacji dokonaliśmy wyłącznie analizy okoliczności podanych we wniosku. Rolą postępowania w sprawie wydania indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego nie jest bowiem ustalanie, czy przedstawiony we wniosku stan faktyczny jest zgodny ze stanem rzeczywistym. W ramach postępowania o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego nie przeprowadzamy postępowania dowodowego, lecz opieramy się jedynie na stanie faktycznym przedstawionym we wniosku. Ustalenie stanu rzeczywistego stanowi domenę ewentualnego postępowania podatkowego. To na podatniku ciąży obowiązek udowodnienia w toku tego postępowania okoliczności faktycznych, z których wywodzi on dla siebie korzystne skutki prawne.

Końcowo zauważyć należy, że interpretacja indywidualna dotyczy kwestii będącej przedmiotem zapytania. Inne elementy zawarte w opisie sprawy nie podlegały ocenie. W treści uzupełnienia wskazała Pani że do wykonywanej przez Panią działalności nie będzie miało zastosowanie żadne wyłączenie zawarte w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, zatem okoliczność tę przyjęto jako element opisu stanu faktycznego.

W odniesieniu do powołanych przez Panią interpretacji indywidualnych stwierdzamy, że zostały one wydane w indywidualnych sprawach i nie mają zastosowania w przedmiotowej sprawie.

Pouczenie o funkcji ochronnej interpretacji

·Funkcję ochronną interpretacji indywidualnych określają przepisy art. 14k-14nb ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.). Interpretacja będzie mogła pełnić funkcję ochronną, jeśli: Pana sytuacja będzie zgodna (tożsama) z opisem stanu faktycznego i zastosuje się Pani do interpretacji.

·Zgodnie z art. 14na § 1 Ordynacji podatkowej:

Przepisów art. 14k-14n Ordynacji podatkowej nie stosuje się, jeśli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej jest elementem czynności, które są przedmiotem decyzji wydanej:

1)z zastosowaniem art. 119a;

2)w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług;

3)z zastosowaniem środków ograniczających umowne korzyści.

·Zgodnie z art. 14na § 2 Ordynacji podatkowej:

Przepisów art. 14k-14n nie stosuje się, jeżeli korzyść podatkowa, stwierdzona w decyzjach wymienionych w § 1, jest skutkiem zastosowania się do utrwalonej praktyki interpretacyjnej, interpretacji ogólnej lub objaśnień podatkowych.

Pouczenie o prawie do wniesienia skargi na interpretację

Ma Pani prawo do zaskarżenia tej interpretacji indywidualnej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zasady zaskarżania interpretacji indywidualnych reguluje ustawa z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 329 ze zm.; dalej jako: „PPSA”.

Skargę do Sądu wnosi się za pośrednictwem Dyrektora KIS (art. 54 § 1 PPSA). Skargę należy wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia interpretacji indywidualnej (art. 53 § 1 PPSA):

·w formie papierowej, w dwóch egzemplarzach (oryginał i odpis) na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Teodora Sixta 17, 43-300 Bielsko-Biała (art. 47 § 1 PPSA), albo

·w formie dokumentu elektronicznego, w jednym egzemplarzu (bez odpisu), na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: /KIS/SkrytkaESP (art. 47 § 3 i art. 54 § 1a PPSA).

Skarga na interpretację indywidualną może opierać się wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 57a PPSA).

Podstawa prawna dla wydania interpretacji

Podstawą prawną dla wydania tej interpretacji jest art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 ze zm.).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00