Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 27-04-2024
Porada aktualna na dzień 27-04-2024
Data publikacji: 2023-07-06

Jakie są kluczowe kwestie związane z otwarciem jednoosobowej działalności gospodarczej na ryczałcie w branży usług gastronomicznych

Planuję otworzyć jednoosobową działalność gospodarczą rozliczając się na ryczałcie, przedmiotem działalności będą usługi gastronomiczne (catering pracowniczy), a dokładnie przygotowywanie posiłków dla pracowników jednej firmy. Firma zatrudnia ok. 45 pracowników, przygotowanie 45 posiłków i ich sprzedaż po 15 zł to 675 zł dziennie x 20 dni pracujących, czyli 13 500 zł przychodu miesięcznie. Od tego ryczałt do zapłacenia x 3% = 405 zł, ubezpieczenie zdrowotne - 626,93 zł, łączny koszt podatku i ubezpieczenia zdrowotnego to 1031,93 zł. 1. Pracuję na pełnym etacie, wiec jestem zobowiązany do zapłacenia tylko składek na ubezpieczenie zdrowotne? 2. Ryczałtowiec nie może zaliczać do kosztów zakupu towaru na potrzeby przygotowania posiłków? Więc produkty mogę kupować też na targowiskach i nie pobierać faktur/paragonów za ich zakup? 3. Jeżeli firma, które będzie moim klientem opłaci swoim pracownikom posiłki w kwocie 20 dni x 15zł = 300zł za pracownika, nie będzie musiała płacić składek ZUS od tej wartości i dodawać jej do przychodu pracownika? 4. Czy firma zamawiająca u mnie te posiłki będzie mogła pełną kwotę zaliczyć do kosztów bez dodatkowych obciążeń z tego tytułu? 5. Czy będę mógł wykonywać też inne usługi np. budowlane i od tej kwoty zapłacę podatek 5,5% lub sprzątanie biur - 8,5% ryczałtu, wynajem własnego mieszkania - 8,5%? Jestem właścicielem mieszkania, wynajmuję je za 2 000 zł miesięcznie, płacę ryczałt 8,5% od przychodu. 6. Czy będę mógł wystawiać rachunki ze swojej jednoosobowej działalności gospodarczej najemcy? 7. Co w przypadku, gdy przekroczę 200 000 zł rocznie, jaka jest stawka VAT na usługi gastronomiczne, budowlane lub sprzątania? 8. Czy potrzebuję kasy fiskalnej, jeśli moja firma świadczy usługi gastronomiczne, a najemcą jest osoba fizyczna? Wydaje mi się, że nie, ponieważ wszelkie płatności najemcy są dokonywane przelewem, a nie w gotówce. 9. Czy osoba rozliczająca się ryczałtem może otrzymywać pomoc od członków rodziny z tego samego gospodarstwa domowego? Chodzi mi o to, czy moja żona lub córka mogą mi pomagać w prowadzeniu firmy? Czy muszę ich zatrudnić i płacić świadczenia z tego tytułu? Czy zostaną one uznane za współpracowników, czy jako członkowie rodziny pomagający w prowadzeniu działalności gospodarczej w ramach jednego gospodarstwa domowego, bez dodatkowych kosztów związanych z ich pomocą?

Wyjaśnienie kwestii poruszonych w poszczególnych zapytaniach wynika z regulacji zamieszczonych w niżej wymienionych przepisach ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, ustawy o PIT, ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, ustawy o VAT oraz rozporządzenia Ministra Finansów z 23 grudnia 2019 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów i kształtują się one jak niżej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00