Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 02-05-2024
TEMATY:
Porada aktualna na dzień 02-05-2024
TEMATY:
Data publikacji: 2023-10-17

Czy bezpłatne udostępnianie pracownikom napojów przez pracodawcę podlega oskładkowaniu

Nasza firma zapewnia pracownikom napoje, wydawane wyłącznie w zakładowym bufecie (napoje zimne i gorące: woda, soki, kawa, herbata). Miesięczna wartość tych napojów nie przekracza 450 zł. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent z tego tytułu. Czy w tym przypadku należy opłacać składki ZUS od tych świadczeń? – pyta Czytelnik z Lublina.

W sytuacji gdy pracownicy otrzymują napoje na podstawie przepisów bhp, to wartość sfinansowanych przez pracodawcę napojów wydawanych w zakładowym bufecie nie stanowi podstawy naliczania składek ZUS. Jeśli natomiast napoje są swego rodzaju bonusem dla pracowników, niewynikającym z przepisów bhp, ich wartość należy oskładkować. 

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe pracowników stanowi co do zasady przychód ze stosunku pracy. Przychodem takim jest m.in. wartość świadczeń nieodpłatnych lub częściowo odpłatnych otrzymanych przez pracownika.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00