Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 września 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.202.2023.3.DM

WIS TOWAR - wyrób cukierniczy typu "krówka"

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570, z późn. zm.) zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 2 czerwca 2023 r. (data wpływu 5 czerwca 2023 r.), uzupełnionego w dniu 17 lipca 2023 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt spożywczy w postaci wyrobu cukierniczego typu „krówka”, w skład którego wchodzi: (...); produkt ręcznie robiony z masy gotowanej, po pocięciu (forma prostokąta) zawijany w papierek

Rozstrzygnięcie: CN 1704

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 5 czerwca 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 17 lipca 2023 r. w zakresie sklasyfikowania towaru o nazwie (...), według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

We wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Wnioskodawca jako przedsiębiorca zajmuje się:

1) (...)

2) Produkcją (...) krówki z dodatkami (...). Cały proces produkcji odbywa się bez udziału maszyn. Wszystko wykonywane jest ręcznie, począwszy od gotowania poprzez krojenie, aż do zapakowania krówek. Do produkcji (...) krówki z dodatkami używa się następujących składników: (...)

(...).

(...) – skład produktu w 100%:

(...)

Opis procesu technologicznego otrzymywania krówki (...).

(...).

Opakowania i gramatura krówki (...) - towar sprzedawany jest na wagę albo w opakowaniach zbiorczych (...).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00