Jaki paragraf klasyfikacji budżetowej dla zakupu usługi gastronomicznej w postaci cateringu
Czy wydatki związane z zakupem samej żywności ("wsad do kotła") powinny być zaklasyfikowane do § 422 "Zakup środków żywności", niezależnie od tego, czy obiady są kupowane w ramach usługi cateringu, czy przygotowywane w stołówce własnej? Znam wartość wsadu do kotła w usłudze cateringu, gdyż została ona określona w ofercie, która wygrała przetarg (w związku z tym, że gmina powinna finansować wszystkie inne koszty poza "wsadem do kotła", a nie rodzice/opiekunowie). Czy dokonując klasyfikacji budżetowej należy rozdzielić w usłudze cateringu: § 422 "Zakup środków żywności" - koszty artykułów żywnościowych zużytych do jego przygotowania ("wsad do kotła"), § 430 "Zakup usług pozostałych" - koszt przygotowania jedzenia, dostaw, zużytych mediów i innych wydatków, które nie stanowią kosztów zakupu artykułów żywnościowych np. transport, odbiór odpadów, mycie termosów, koszt opakowań jednorazowych, etc. W myśl zapisów art. 6 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej za usługi cateringowe i restauracyjne nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających.
