Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 29 listopada 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.369.2023.2.AGW

WIS TOWAR – produkt mleczarski o smaku czekoladowym.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 28 września 2023 r. (data wpływu 29 września 2023 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...) o smaku czekoladowym”

Opis towaru: (...) o smaku czekoladowym, zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...); masa netto (...)

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 1 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 29 września 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania towaru – „(...) o smaku czekoladowym” według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Wnioskodawca jest (...). W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca jako dystrybutor wprowadza do sprzedaży wyroby mleczne (...) takie jak (...).

W ramach poszerzenia swojej oferty handlowej Wnioskodawca planuje wprowadzić do sprzedaży (...) o smaku czekoladowym (dalej jako: „Produkt”) będący przedmiotem wniosku.

Wnioskodawca wskazał, że skład Produktu będzie następujący: (...)

Zawartość tłuszczu w Produkcie będzie wynosić (...)%.

Jeśli chodzi o zawartość (...), którym będzie w przypadku Produktu kakao, to jego zawartość o obniżonej zawartości tłuszczu wynosi (...)% w wyrobie, natomiast zawartość kakao w jego masie beztłuszczowej wynosić będzie (...)%.

Proces produkcji

Proces produkcji przedmiotowego wyrobu obejmuje następujące etapy: (...).

Informacje uzupełniające:

1. Stanowisko Wnioskodawcy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00