today

Aktualność

Data publikacji: 2024-02-12

Dodatki specjalne finansowane ze źródeł zewnętrznych należy wliczyć do podstawy wymiaru trzynastki - stanowisko RIO

Z ustawy o pracownikach samorządowych nie wynika, aby pracodawca był upoważniony do modyfikowania w regulaminie wynagradzania podstawy naliczania dodatkowego wynagrodzenia rocznego ze względu na źródło finansowania składników wynagrodzenia – wyjaśniła Regionalna Izba Obrachunkowa w Białymstoku. Takie dodatki podlegają wliczeniu do podstawy wymiaru dodatkowego wynagrodzenia rocznego.

W wystąpieniu pokontrolnym RIO w Białymstoku wyjaśniła, że w regulaminie wynagradzania pracowników urzędu nie można różnicować dodatków specjalnych uwzględnianych przy naliczaniu dodatkowego wynagrodzenia rocznego ze względu na źródło ich finansowania. Chodziło o zapis w regulaminie wynagradzania pracowników, zgodnie z którym do podstawy wymiaru dodatkowego wynagrodzenia rocznego nie wlicza się dodatku specjalnego finansowanego ze środków zewnętrznych, chyba że w projekcie w związku, z którym został przyznany dodatek specjalny, zostały przewidziane środki na wypłatę tego wynagrodzenia. RIO wskazała, że takie zapisy w regulaminie nie mają podstaw prawnych.