Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 17 kwietnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-2.440.80.2024.1.AD

WIS TOWAR- suplement diety

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 361), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…)z 27 marca 2024 r. (data wpływu 28 marca 2024 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar –(…)

Opis: produkt w postaci proszku, nazywany przez Wnioskodawcę „suplementem diety”, zawierający w swoim składzie, zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy: (…). Masa netto wynosi 400 g.

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

Uzasadnienie

28 marca 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru (…) według Nomenklatury Scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:

Pełen skład produktu:

SKŁADNIKI:

(…)

Do wniosku dołączono:

1)Zdjęcia produktu;

2)Specyfikację produktu w której wskazano m.in. następujące informacje:

(…);

3)Zdjęcie etykiety produktu;

4)Powiadomienie o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nr (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00