Wpływ zielonej gospodarki na bezpieczeństwo pracowników
Unia Europejska od lat dokłada starań, aby zapewnić równowagę pomiędzy wzrostem gospodarczym a potrzebami ochrony środowiska, dlatego wyznaczyła państwom członkowskim ambitne cele w zakresie redukcji emisji gazów cieplarnianych, podniesienia wydajności energetycznej, rozwoju odnawialnych źródeł energii oraz redukcji ilości produkowanych odpadów. W konsekwencji powstały różnorodne „zielone miejsca pracy”, a więc miejsca pracy służące wspieraniu ochrony środowiska lub przywracaniu go do stanu naturalnego. Jeżeli rzeczywiście mają one sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi, zatrudnionym na takich stanowiskach osobom należy zapewnić bezpieczne i zdrowe warunki pracy. Zielone miejsca pracy powinny być bowiem dobre zarówno dla pracowników, jak i dla środowiska.
Mianem „zielonych” określa się wiele rozmaitych miejsc pracy w różnych branżach; „zielona” siła robocza jest bardzo zróżnicowana. Istnieją różne definicje tego terminu, sformułowane przez Program Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska, Komisję Europejską czy Eurostat.
ogólnie rozumie się te, które w pewien sposób przyczyniają się do ochrony lub odtwarzania środowiska naturalnego. Pojęcie to obejmuje stanowiska pracy służące ochronie ekosystemów i różnorodności biologicznej, redukcji zużycia energii i surowców naturalnych lub minimalizacji produkcji odpadów czy zanieczyszczeń.
