Rachunkowość Budżetowa 1/2025 z 05.01.2025
Artykuł aktualny
na dzień 05.12.2025
Data publikacji: 30.12.2024
Jak w instytucji kultury rozliczyć voucher do restauracji będący nagrodą w konkursie
Instytucja kultury organizuje konkurs, w którym jako nagrodę przewidziano voucher na posiłek w prowadzonej przez tę instytucję restauracji. Voucher jest realizowany w kasie, kelnerki nabijają go na kasę. Produkty zużyte do przygotowania posiłku ściągają się szefowi kuchni automatycznie z magazynu. Jak ująć w ewidencji księgowej oraz klasyfikacji budżetowej realizację takiej nagrody?
Analizę podanego stanu faktycznego warto zapoczątkować, odnoszącsię do aspektu podstaw prawnych funkcjonowania instytucji kultury w kontekście gospodarki finansowej. Podmioty te cechuje zarówno samodzielność prawna, jak i finansowa. Podstawowe zasady gospodarki finansowej tych jednostek uregulowano w ramach przepisów ustawy z 25 października 1991 r.
