Wyrok WSA w Białymstoku z dnia 19 grudnia 2024 r., sygn. II SA/Bk 611/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Elżbieta Lemańska, Sędziowie asesor sądowy WSA Anna Bartłomiejczuk (spr.), sędzia WSA Barbara Romanczuk, Protokolant starszy sekretarz sądowy Marta Marczuk, po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 19 grudnia 2024 r. sprawy ze skargi A. Sp. z o.o. w W. na zalecenia pokontrolne Podlaskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku z dnia 7 sierpnia 2024 r. nr KO.8230.21.2023 w przedmiocie usunięcia nieprawidłowości oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem złożonej do tut. Sądu Administracyjnego skargi A. Sp. z o.o. w W. (dalej powoływanej jako: Spółka") są zalecenia pokontrolne Podlaskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (dalej w skrócie: "PWIJHARS") z dnia 7 sierpnia 2024 r. nakazujące Spółce w zakresie Oddziału w S. prowadzić proces wychładzania poubojowego tuszek z kurczaka w taki sposób, aby filety z piersi kurczaka spełniały wymagania w zakresie zawartości wody wchłoniętej, określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 543/2008. Zaskarżone zalecenia zostały wydane na podstawie art. 30b ustawy z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych (t.j. Dz.U. z 2023r., poz. 1980 ze zm., powoływanej dalej jako: "ustawa").
Jak wynika z akt sprawy, wydanie zaskarżonych zaleceń miało związek z wynikami kontroli przeprowadzonej przez PWIJHARS w dniu 24 stycznia i 13 lutego 2023 r. w A. Sp. z o.o. Oddział w S. w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego.
Wskutek tejże kontroli oraz badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Kielcach oraz Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Poznaniu, stwierdzono, że badana próbka mięsa drobiowego nie spełniała wymagań zawartych w załączniku VIII do Rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 wprowadzającego szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego, ze względu na zawyżony współczynnik masy wody W/masy białka RP.
