Wiążąca informacja stawkowa z dnia 2 czerwca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.93.2025.5.MD
WIS TOWAR- krem.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 11 marca 2025 r. (data wpływu 11 marca 2025 r.) uzupełnionego pismami z dnia 1 kwietnia 2025 r. (data wpływu 1 kwietnia 2025 r.), z dnia 30 kwietnia 2025 r. (data wpływu 30 kwietnia 2025 r.) z dnia 9 maja 2025 r. (data wpływu 9 maja 2025 r.) oraz z dnia 20 maja 2025 r. (data wpływu 20 maja 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…) – Krem (…)
Opis towaru: Produkt spożywczy zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 11 marca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 1 kwietnia 2025 r., 30 kwietnia 2025 r., 9 maja 2025 r. oraz 20 maja 2025 r. w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) – Krem (…), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści formularza do wniosku WIS wskazano następujące informacje:
Przedmiotem wniosku jest produkt spożywczy – (…). Krem składa się z (…)
Krem powstaje w wyniku (…), zatem w ocenie Wnioskodawcy można go przyporządkować do kodu CN 2106 - Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.
