Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 25 czerwca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.7.2025.4.RC
WIS TOWAR - tort sprzedawany na wynos.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111 z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3 pkt 4 oraz art. 42h ust. 3a pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej 9 maja 2022 r. wiążącej informacji stawkowej (WIS) nr 0112-KDSL1-1.440.15.2022.4.ASK, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej określił klasyfikację towaru „tort (…), sprzedawany „na wynos” dla klientów detalicznych” do działu 56 PKWiU 2015 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy,
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
• Przedmiot wniosku:towar – „tort (…), sprzedawany „na wynos” dla klientów detalicznych”,
• Opis towaru: tort powstaje w ramach własnej produkcji Wnioskodawcy i jest sprzedawany klientom detalicznym w prowadzonej przez niego kawiarnio-cukiernio-lodziarni „na wynos”. Po przygotowaniu gotowe ciasta są wystawione oraz opisane w witrynie. Klient detaliczny wybiera ciasto, które personel pakuje w tekturowe pudełko przeznaczone do sprzedaży ciast, ewidencjonuje zakup na kasie fiskalnej, po czym klient opuszcza lokal,
• Rozstrzygnięcie:CN 19,
• Stawka podatku od towarów i usług: 5%,
• Podstawa prawna:art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy,
• Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 22 stycznia 2022 r. Strona złożyła wniosek, uzupełniony 24 marca 2022 r. oraz 12 kwietnia 2022 r., w zakresie sklasyfikowania tortu (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
