Produkcja piwa na zlecenie a prawo do ulgi akcyzowej dla małych browarów
Produkcja piwa przez mały browar na zlecenie kontrahenta, z uwzględnieniem jego wytycznych dotyczących rodzaju piwa, ilości surowców oraz z zastosowaniem etykiet zawierających znak towarowy zleceniodawcy, może zostać uznana za wytwarzanie na podstawie licencji. Taka kwalifikacja wyklucza możliwość skorzystania ze zwolnienia z akcyzy przewidzianego dla małych browarów. Potwierdza to ostatnio wydana interpretacja.
Małe browary, tj. produkujące rocznie do 200 000 hl piwa, mogą skorzystać z 50% zwolnienia z akcyzy, jeżeli spełniają warunki określone w przepisach wykonawczych. Niektóre z tych browarów produkują znacznie mniejsze ilości piwa i chciałyby zarabiać na wykorzystywaniu posiadanych „wolnych mocy produkcyjnych” m.in. poprzez produkcję piwa dla innego podmiotu.
I tu okazuje się, że niektóre małe browary mogą wpaść w bardzo kosztowną pułapkę kolokwialnego rozumienia swojego statusu „małego browaru” i nie tylko nie uzyskać zwolnienia z akcyzy w odniesieniu do produkcji tego dodatkowego piwa „dla kogoś”, ale równocześnie utracić prawo do dotychczasowego zwolnienia dla własnego piwa.
