Wiążąca informacja stawkowa z dnia 4 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.328.2025.2.AH
WIS TOWAR - napój fermentowany
Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 20 lipca 2025 r. (data wpływu 20 lipca 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - (…)
Opis towaru: Napój, który powstaje w wyniku fermentacji, zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (…). Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia, o zawartości alkoholu powyżej 0,5% objętości.
Rozstrzygnięcie: CN 2206
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
20 lipca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru - (…), dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:
(…)
Przedmiotem niniejszego wniosku jest (…), naturalny napój fermentowany powstający na bazie (…). (…).
(…)
Skład produktu:
(…) powstaje wyłącznie z naturalnych składników:
(…)
Szczegółowy skład prezentuje się następująco:
Wartości odżywcze na 100 ml produktu:
(…).
Początkowo Wnioskodawca tworzy wyrób o łącznej pojemności (…). W skład tego wyrobu wchodzą następujące składniki:
(…).
Wnioskodawca następnie przelewa wyrób (…).
Opis procesu produkcji:
Produkcja (…) opiera się na naturalnym procesie fermentacji, który trwa (…) i obejmuje następujące etapy:
(…).
Wnioskodawca pragnie wyjaśnić, że (…) powstaje w wyniku naturalnej fermentacji (…).
Wnioskodawca potwierdza, że
