Wiążąca informacja stawkowa z dnia 4 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.311.2025.4.MD
WIS TOWAR - rolka sushi.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu (…) z dnia 24 czerwca 2025 r. (data wpływu 24 czerwca 2025 r.), uzupełnionego pismem z dnia 24 lipca 2025 r. (data wpływu 24 lipca 2025 r.) oraz 14 sierpnia 2025 r. (data wpływu 14 sierpnia 2025 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar –rolka sushi (…)
Opis towaru: Danie gotowe, zawierające w swoim składzie zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 24 czerwca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 24 lipca 2025 r. oraz 14 sierpnia 2025 r. w zakresie sklasyfikowania towaru - rolka sushi (…), dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Nazwa wnioskowanego towaru: rolka sushi (…)
Skład rolki sushi (do 100%):
(…)
Skład surowcowy rolki sushi (do 100%):
(…)
Opakowania zawierają (…).
Gramatury Produktu w opakowaniu:
Masa netto: (…) g.
Specyfikacji gotowego Produktu:
Składniki: (…)
Proces produkcji: (…).
Stan faktyczny (opis): Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą, której głównym przedmiotem działalności jest wytwarzanie gotowych posiłków i dań w postaci zestawów i rolek sushi oraz ich sprzedaż za pośrednictwem podmiotów (firm) zewnętrznych zajmujących się dystrybucją towaru. (…).
Wnioskodawca jest zarejestrowany jako czynny podatnik podatku od towarów i usług (VAT).
Wnioskodawca nie prowadzi restauracji rozumianej jako lokal przedsiębiorstwa oferujący usługę gastronomiczną polegającą na obsłudze kelnerskiej, serwowaniu gotowych i ciepłych posiłków dla swoich klientów poprzez wyłożenie na naczynia, zapewnieniu krzeseł i stolików, naczyń oraz sztućców.
