Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 15 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.39.2025.6.RC
WIS TOWAR - nadzienie; artykuł spożywczy.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111, z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3a pkt 2 oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej w dniu 22 stycznia 2021 r. wiążącej informacji stawkowej (WIS) nr 0115-KDST1-2.450.1135.2020.3.EB, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej określił klasyfikację towaru „(…)” do pozycji 1704 CN oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 23%, na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 1 i ust. 1a ustawy,
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
•Przedmiot wniosku: towar – „(…)”,
•Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…),
•Rozstrzygnięcie: CN 2106,
•Stawka podatku od towarów i usług: 8%,
•Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy,
•Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 20 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 22 października 2020 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według kodu Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru (cyt.):
„(…)
Przedmiotem wniosku jest nadzienie (…) mogące mieć dla odbiorcy/klient Spółki zastosowanie zarówno na zimno (jako masy do przekładania ciast, mogą stanowić warstwę izolacyjną pod masy, do nadziewania lub przekładania wyrobów piekarniczych i ciastkarskich po wypieku), jak też na gorąco do wypieku wyrobów piekarniczych i ciastkarskich zarówno do środka jak i na wierzch. Nadzienie to produkt z dodatkiem owoców otrzymany przez gotowanie, standaryzację, pasteryzację użytych w recepturze składników”
