Wiążąca informacja stawkowa z dnia 22 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.259.2025.4.MD
WIS TOWAR - sushi
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 28 maja 2025 r. (data wpływu 28 maja 2025 r.), uzupełnionego pismem z dnia 2 lipca 2025 r. (data wpływu 2 lipca 2025 r.), 13 sierpnia 2025 r. (data wpływu 13 sierpnia 2025 r.) oraz 22 sierpnia 2025 r. (data wpływu 22 sierpnia 2025 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar -sushi (…)
Opis towaru: Danie gotowe, zawierające w swoim składzie zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (…).
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 28 maja 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony w dniu 2 lipca 2025 r., 13 sierpnia 2025 r. oraz 22 sierpnia 2025 r. w zakresie sklasyfikowania towaru - sushi (…), dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Nazwa wnioskowanego towaru: sushi (…)
Skład sushi (do 100%):
(…)
Skład surowcowy sushi (do 100%):
(…)
Opakowania zawierają (…).
Gramatury Produktu w opakowaniu:
Masa netto: (…) g.
Specyfikacji gotowego Produktu:
Składniki: (…).
Proces produkcji: (…)
(…)
Wnioskodawca jest zarejestrowany jako czynny podatnik podatku od towarów i usług (VAT).
(…)
Przedmiotem wniosku jest produkt przeznaczony dla spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy, klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodem CN 19049010, sekcja IV - gotowe artykułu spożywcze: napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet, tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu; 19 przetwory ze zbóż maki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze; 1904 przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie mleka; pieczywa cukiernicze; 1904 przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane): zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz, mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 190490 pozostałe; 19049010 otrzymane z ryżu.
