Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 30 października 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.42.2025.4.RC
WIS TOWAR - towar spożywczy, kanapka.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111, z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3a pkt 2 oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej 18 grudnia 2020 r. wiążącej informacji stawkowej (WIS) nr 0115-KDST1-2.450.397.2020.5.JC, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej określił klasyfikację towaru o nazwie handlowej „kanapka (…)” do działu 56 PKWiU 2015 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy,
•zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
•Przedmiot wniosku: towar – „kanapka (…)”,
•Opis towaru: kanapka do sprzedaży w sklepie firmowym zapakowana w torebkę papierową. Kanapka na bazie bułki kajzerki, przekrojonej do 2/3 głębokości, posmarowanej masłem, z ułożoną sałatą, (…), (…), ogórka i pomidora,
•Rozstrzygnięcie: CN 19,
•Stawka podatku od towarów i usług: 5%,
•Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy,
•Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 26 lutego 2020 r. Strona złożyła wniosek, uzupełniony w dniu 1 października 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)”, według kodu Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru (cyt.):
„(…) - kanapka na bazie bułki kajzerki, przekrojonej do 2/3 głębokości, posmarowanej masłem, z ułożoną sałatą (…), (…), ogórka i pomidora.
Kanapki ułożone są w tekturowych kartonikach i w pojemnikach piekarskich, zabezpieczonych z wierzchu papierem.
