Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 31 października 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI2-1.442.39.2025.5.AR
WIS TOWAR – sorbet sprzedawany w wafelku, na wynos.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111, z późn. zm.) zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, oraz art. 42h ust. 3a pkt 2 w zw. z art. 42h ust. 3 pkt 4 oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wiążącej informacji stawkowej (WIS) z dnia 18 sierpnia 2020 r. nr 0112-KDSL2-2.450.360.2020.3.AG, określającej dla towaru: sprzedaż sorbetów (…) w sklepach firmowych Wnioskodawcy, w rozstrzygnięciu PKWiU 2015 – 56 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8% na podstawie art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy,
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
–Przedmiot wniosku: towar – sorbet (...), sprzedawany w wafelku, na wynos.
–Opis usługi: Wnioskodawca jest producentem sorbetów (…). Sorbety sprzedawane są na gałki, w wafelku, do spożycia na wynos. Produkt jest gotowy do bezpośredniego spożycia. (…).
–Rozstrzygnięcie: CN 2105 00.
–Stawka podatku od towarów i usług: 5%.
–Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 15 załącznika nr 10 do ustawy.
–Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 6 marca 2020 r. do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej wpłynął wniosek z dnia 27 lutego 2020 r. o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej CN na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek został uzupełniony pismami z dnia 9 marca 2020 r. (data wpływu 18 marca 2020 r.), 29 czerwca 2020 r. (data wpływu 3 lipca 2020 r.), 17 lipca 2020 r. (data wpływu 20 lipca 2020 r.) oraz 17 lipca 2020 r. (data wpływu 24 lipca 2020 r.).
