Wiążąca informacja stawkowa z dnia 9 grudnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.440.432.2025.1.IK
WIS TOWAR – danie gotowe.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 8 października 2025 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: danie gotowe (...), przeznaczone do bezpośredniego spożycia, na bazie (...) zawierające w składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (...); pakowany (...); masa (...) g
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy, w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 8 października 2024 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru (...)na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru.
Przedmiotem wniosku jest towar przeznaczony do spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy, klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodek CN 1904 90 10 sekcja IV – gotowe artykuły spożywcze; napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet, tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu; produkty, nawet zawierające nikotynę, przeznaczone do wdychania bez spalania; pozostałe wyroby zawierające nikotynę przeznaczone do wprowadzania nikotyny do ciała ludzkiego; 19 przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze; 1904 przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; 1904 90 pozostałe; 1904 90 10 otrzymane z ryżu.
