Produkty regionalne i tradycyjne - system ochrony i promocji żywności wysokiej jakości
Coraz bardziej znaczącą rolę w krajach Unii Europejskiej odgrywa wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości. Polityka jakości we Wspólnocie jest realizowana między innymi poprzez wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, które pochodzą z konkretnych regionów lub też charakteryzują się tradycyjną metodą produkcji.
Anna Lewandowska
System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich i realizację założeń II filaru Wspólnej Polityki Rolnej. Wpływa on na zróżnicowanie zatrudnienia na obszarach wiejskich poprzez tworzenie na wsi pozarolniczych źródeł utrzymania oraz zwiększanie dochodów producentów rolnych.
Realizowana w Unii Europejskiej polityka jakości daje również pewność konsumentom, że kupują oni żywność bardzo wysokiej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się wyjątkową i tradycyjną metodą produkcji. Istotny jest również fakt, że - z uwagi na dużą różnorodność produktów wprowadzanych na rynek - konsumenci oczekują także jasnych i wyczerpujących informacji na temat jakości i pochodzenia produktu rolnego lub artykułu spożywczego. Identyfikację i wybór poszczególnych wyrobów ułatwiają w tej sytuacji oznaczenia geograficzne, nazwy pochodzenia oraz świadectwa potwierdzające szczególny charakter.
