Ryczałtowy podatek z działów specjalnych produkcji rolnej przy hodowli kur
Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 13 marca 2009 r. (nr IPPB1/415-1372/08-4/IF)
Stan faktyczny
Wnioskodawco prowadzi fermę hodowlaną kur mięsnych. Początkowo, dysponował tylko jednym kurnikiem na 3900 sztuk stanowisk dla kur niosek, w 2007 r. uruchomił dodatkowy kurnik na 6000 stanowisk. Od początku prowadzenia fermy rozliczał się z działów specjalnych produkcji rolnej na podstawie norm szacunkowych. Zdaniem wnioskodawcy, właściwy dla niego organ podatkowy błędnie interpretuje przepisy dotyczące ustalania podstawy wymiaru podatku dochodowego przy tego typu produkcji fermowej, ponieważ każda partia kur zasiedlona w danym roku w całości brana jest do ustalenia podstawy wymiaru podatku, bez względu na okres ich zasiedlenia. Innymi słowy, zarówno partia kur, która cały rok była przedmiotem hodowli, jak również pisklęta, które dopiero pod koniec roku przyjęto do hodowli w danym roku - traktowane są na równi. Przy ustalaniu wymiaru zaliczek nie bierze się natomiast pod uwagę faktu, że kury, których cykl produkcyjny skończył się, idą do uboju i tym samym pomniejszają wielkość stada w danym momencie. W efekcie takiego mechanicznego sumowania partii ustalono, że w 2008 r. przedmiotem hodowli na fermie było 13 348 sztuk kur i ta ilość stanowiła podstawę wymiaru podatku, podczas gdy łączna pojemność obu kurników jednorazowo wynosi 9900 sztuk, a średni cykl produkcyjny - obejmujący przyjęcie jednodniowych piskląt, ich sześciomiesięczny chów, a następnie ośmiomiesięczny okres składania jaj, aż do skierowania partii do uboju - trwa 14 miesięcy.
