Data publikacji: 2001-02-06

Sprawozdania finansowe w ujęciu księgowym

Informacja dodatkowa

W jednostkach gospodarczych informacja dodatkowa jest elementem składowym rocznego sprawozdania finansowego. Zawiera ona informacje uzupełniające o aktywach i pasywach bilansu, informacje o przychodach i kosztach oraz stratach i zyskach nadzwyczajnych umożliwiające ich głębsze poznanie i ocenę. Ponadto informacja dodatkowa ma zapewnić niektóre dane niezbędne do sporządzania wymaganego ustawą sprawozdania z przepływów środków pieniężnych. Zakres szczegółowy informacji dodatkowej w ujęciu syntetycznym określa art. 48 ust. 1 ustawy o rachunkowości, natomiast szczegółowo określa go załącznik nr 7 do ustawy. Zakres przedmiotowy informacji dodatkowej określony w tym załączniku sprawia wrażenie nadmiernie szczegółowego, a niekiedy budzi też wątpliwości co do celowości zbierania niektórych informacji, np. w ust. 5 pkt 5 załącznika nr 7 informacja o osobach spokrewnionych i spowinowaconych z członkami zarządu lub członkami rady nadzorczej spółek kapitałowych. Zakres informacji należy traktować przedmiotowo, podobnie jak zakres bilansu oraz rachunku zysków i strat, a mianowicie gdy informacje wymagane ustawą nie wystąpiły w jednostce zarówno w roku obrotowym, jak i za rok poprzedzający rok obrotowy, to przy sporządzaniu informacji dodatkowej pomija się je (art. 50 ust. 1 ustawy).

Sposoby prezentowania danych w informacji dodatkowej

Ustawa nie określa formy prezentowania danych w informacji dodatkowej, a jedynie wykazuje dość szczegółowo jej zakres przedmiotowy. Mając jednak na względzie ten zakres wynikający z załącznika nr 7 do ustawy oraz art. 48 ust. 1 ustawy, nakazujące, by zawierała ona nie ujęte w bilansie oraz rachunku zysków i strat dane i wyjaśnienia, jednostka może sporządzać te informacje w formie określonej we własnym zakresie, jednak tak aby sprawozdanie finansowe, którego częścią składową jest informacja dodatkowa, przedstawiało rzetelnie i jasno sytuację majątkową i finansową, wynik finansowy oraz rentowność jednostki.