Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2001-09-11

Podróże służbowe i opodatkowanie podróżujących

Delegacje krajowe

W wielu firmach wydatki związane z odbywaniem podróży służbowej przez pracowników i pracodawców stanowią istotny element kosztów uzyskania przychodów. Zasady ustalania oraz wysokość świadczeń z tytułu podróży służbowej pracownika na terenie kraju określa § 3 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 czerwca 1998 r.

Z tytułu podróży służbowej na terenie kraju pracownikowi delegowanemu przez pracodawcę przysługują:

l

diety,

l

zwroty kosztów:

– przejazdów z miejscowości stałego miejsca pracy lub miejscowości zamieszkania pracownika do miejscowości stanowiącej cel podróży służbowej i z powrotem,

– noclegów bądź ryczałt za nocleg,

– dojazdów środkami komunikacji miejscowej w formie ryczałtu,

– innych udokumentowanych wydatków.

Należność z tytułu diet oblicza się za czas rozpoczęcia podróży służbowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu), po wykonaniu zadania. Przy obliczaniu diet stosuje się następujące zasady:

Dieta stanowi ekwiwalent pieniężny na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży służbowej. Nie jest więc ona równoznaczna z faktycznymi wydatkami pracownika poniesionymi na wyżywienie w czasie trwania podróży służbowej.

l

jeżeli podróż służbowa trwa nie dłużej niż 1 dobę i wynosi:

– od 8 do 12 godzin – przysługuje 1/2 diety,

– ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości,

l

jeżeli podróż służbowa trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00