Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2005-04-19

Mała gastronomia

Chciałbym otworzyć własny bar, ale nie wiem, jakie zezwolenia są potrzebne i jakie wiążą się z tym koszty. Czy można uzyskać dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej? Proszę o odpowiedź na pytanie i udzielenie niezbędnych wskazówek. - Jarosław P. z Warszawy
Każdy przedsiębiorca, zanim zacznie działać na rynku, musi dopełnić wielu formalności (np. założyć rachunek bankowy) oraz przejść całą procedurę rejestracyjną - poczynając od gminy lub KRS, przez NIP i REGON, a skończywszy na ZUS. Otworzenie baru lub małej restauracji wymaga ponadto zezwolenia na sprzedaż alkoholu.
Procedura rejestracji jest uzależniona od formy prawnej, w jakiej zamierza Pan podjąć działalność. Ma to niebagatelne znaczenie, gdyż nieco inne zasady stosujemy w przypadku tzw. ułomnych osób prawnych (np. spółka jawna), a inne w przypadku działalności jednoosobowej. Przedsiębiorcy indywidualni, czyli osoby fizyczne, które zamierzają podjąć działalność, muszą zarejestrować się w gminnej ewidencji działalności gospodarczej. Zgłoszenie o dokonanie wpisu do ewidencji podlega opłacie w kwocie 100 zł, a jeżeli dotyczy zmiany wpisu - 50 zł. Wpisu dokonuje wójt, burmistrz albo prezydent miasta. Zgłoszenie o wpis do ewidencji powinno zawierać:
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00