PRAWO PRACY
Badania sanitarno-epidemiologiczne pracowników
Pracownik ma książeczkę poświadczającą wykonanie badań na nosicielstwo salmonelli. Mimo że są one ważne bezterminowo do pierwszego zakażenia, pracodawca chce zlecić kolejne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych. Zlecenie badań argumentuje tym, że pracownik, wykonując swoje zadania, wchodzi do zakładów produkujących żywność i pasze. Czy pracownik może się nie zgodzić na takie badania? Czy skierowanie na takie badanie jest dla pracownika poleceniem pracodawcy?
Pracodawca zasadniczo powinien kierować pracownika na badania, których obowiązek wykonania wynika z powszechnie obowiązujących przepisów. Można uznać za dopuszczalne skierowanie go na dodatkowe badania bez jego zgody, jeżeli istnieją okoliczności wskazujące, że mogło dojść do zmiany stanu zdrowia pracownika, co spowodowało utratę możliwości wykonywania danej pracy. Fakt, że pracownik wykonuje zadania w zakładzie produkującym żywność, nie uzasadnia zobowiązania go do dodatkowych badań.
