Biuletyn VAT 10/2008 z 15.05.2008, str. 49
Data publikacji: 15.05.2008
Jak zaewidencjonować w kasie rejestrującej rezerwację stolika w restauracji i usługę gastronomiczną
Prowadzimy restaurację. Przyjmujemy rezerwacje na miejsca w restauracji i kwota ta jest odliczana od końcowego paragonu. Jak rozwiązać „technicznie” ten problem? Każda rezerwacja powinna być „nabita” na kasę fiskalną, ale jak mamy ją ująć w końcowym paragonie? Na nim są wyszczególnione potrawy z cenami, które wprowadzone są w systemie, i od tej wartości odliczana jest rezerwacja. Kiedy rozliczyć taką transakcję?
problem
rada
Oba zdarzenia, tj. zaliczka (rezerwacja) i konsumpcja, powinny być zarejestrowane w kasie odrębnie i odrębnie wykazane w ewidencji VAT na podstawie raportów dobowych z dnia ich rejestracji. Jeżeli powstały one w różnych miesiącach, powinny być ujęte w odrębnych deklaracjach VAT.
