6.8. Zespół 7 - „Przychody i koszty ich uzyskania”
Andrzej Waryszak
Konta zespołu 7 „Przychody i koszty ich uzyskania” służą do ewidencji:
1) przychodów i kosztów ich uzyskania z tytułu sprzedaży produktów, towarów, przychodów i kosztów operacji finansowych oraz pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych,
2) podatków nieujętych na koncie 400,
3) dotacji i subwencji otrzymanych, które wpływają na wynik finansowy, oraz dotacji przekazanych.
Na kontach zespołu 7 ujmuje się również przychody realizowane przez jednostki budżetowe w ramach dochodów własnych. W tym zespole nie księguje się przychodów i kosztów działalności finansowanych z funduszy pozabudżetowych, ujmowanych na właściwych kontach tych funduszy (851, 853).
Do przychodów zalicza się:
l należne kwoty za sprzedane produkty, wykonane roboty i usługi, bez podatku VAT, z uwzględnieniem ewentualnych dopłat, bonifikat, rabatów i opustów,
l należne kwoty za sprzedane towary i materiały, bez podatku VAT, z uwzględnieniem ewentualnych dopłat, bonifikat, rabatów i opustów,
l zyski ze zbycia niefinansowych aktywów trwałych,
l dotacje,
l nieodpłatnie otrzymane składniki majątku,
l odpisanie przedawnionych zobowiązań,
l inne przychody operacyjne,
l odsetki,
l zysk ze zbycia inwestycji,
l aktualizację wartości inwestycji,
l inne przychody finansowe.
Do kosztów uzyskania przychodów zalicza się:
l koszty wytworzenia sprzedanych produktów,
l wartość sprzedanych materiałów i towarów w cenach nabycia lub zakupu,
l koszty sprzedaży,
l koszty handlowe,
l koszty zarządu,
l stratę ze zbycia niefinansowych aktywów trwałych,
l nieodpłatnie przekazane składniki majątku,
l inne koszty operacyjne,
l odsetki zaliczane do kosztów finansowych,
l stratę ze zbycia inwestycji,
l aktualizację wartości inwestycji,
l inne koszty finansowe.
Za moment sprzedaży w kraju uważa się datę wykonania świadczenia zgodnie z umową kupna-sprzedaży (a w szczególności wysyłki, odbioru usługi), a w eksporcie wyrobów i towarów - datę przewiezienia ich przez granicę, potwierdzoną przez graniczny urząd celny.
