Produkty tradycyjne i regionalne, sygn. P.18.
Produkty regionalne to produkty wytwarzane w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione. W celu podkreślenia indywidualnego charakteru produktów, z których słyną niektóre regiony, zostały stworzone:
MONIKA GOLA
l Chronione Oznaczenie Geograficzne,
l Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Produkty tradycyjne charakteryzują się Świadectwem Specyficznego Charakteru - Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością. Specyficzny charakter produktu wynika w głównej mierze z tradycji panujących w regionie, w którym jest wytwarzany. Wyrób taki posiada wiele cech, które odróżniają go od innych produktów. Dzięki oznaczeniom produkt tradycyjny i regionalny zostaje zwiększona konkurencyjność wyrobów. Pośrednio ma to również wpływ na zwiększenie atrakcyjności turystycznej regionu, w którym jest produkowany. Zakup może zapoczątkować kontakt konsumenta z kulturą, tradycją i przyrodą obszaru, na którym dany produkt jest wytwarzany. W Polsce powstała na szczeblu krajowym Lista Produktów Tradycyjnych z produktami wpisanymi tam z uwagi na wyjątkowe cechy, które wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych przez minimum 25 lat.
