Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 02.12.2004, sygn. PD-I/415-88/13/04, Pierwszy Urząd Skarbowy w Kaliszu, sygn. PD-I/415-88/13/04

Czy posiłki otrzymywane nieodpłatnie przez szefów kuchni- funkcjonariuszy służby więziennej, w ramach posiadanych przez nich uprawnień, są świadczeniami podlegającymi opodatkowaniu podatkiem dochodowym?

Pytanie podatnika

Wnioskodawca pisze, iż personelem zatrudnionym w kuchni zakładów karnych, aresztów śledczych i innych jednostek penitencjarnych jest szef kuchni, będący etatowym funkcjonariuszem Służby Więziennej, oraz podlegający mu kucharze, którymi najczęściej są osadzeni. Szef kuchni nadzoruje pracę kucharzy, co wymusza na nim konieczność próbowania i spożywania posiłków w różnych fazach ich przygotowywania. Wnioskodawca twierdzi, iż w celu zapobieżenia uszczuplaniu gramatury potraw przeznaczonych dla osadzonych, a z drugiej strony dla umożliwienia szefowi kuchni wypełnianie obowiązku kontroli potraw, Minister Sprawiedliwości wydał rozporządzenie z dnia 25.03.2003 r. w sprawie uprawnień funkcjonariuszy i pracowników Służby Więziennej do wyżywienia podczas pełnienia służby (Dz. U. z 2003 r. Nr 62, poz. 572) - w dalszej części niniejszej informacji oznaczanej sktótem "rozporządzenie MS z 25.03.2003 r." - wskazując, iż z zapisu § 7 wynika, że szefom kuchni przysługują posiłki wydawane w godzinach pełnienie służby według stawki budżetowej dominującej normy wyżywienia przygotowanej dla osadzonych. W związku z powyższym wnioskodawca - jako płatnik podatku dochodowego od osób fizycznych - pyta, czy nieodpłatnie wydawane posiłki szefom kuchni żywionym przez jednostki penitencjarne, według zasad, o których mowa w § 7 rozporządzenia MS z 25.03.2003 r., są świadczeniami podlegającymi opodatkowaniu. Zdaniem wnioskodawcy, wyżywienia przysługującego szefowi kuchni nie można traktować jako nieodpłatnego świadczenia, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późniejszymi zmianami)- w dalszej części niniejszej informacji oznaczanej skrótem "uopdoof" - gdyż nie stanowi ono jego dodatkowego dochodu, a jest jedynie formą kontroli posiłków przygotowywanych w kuchni, należącej do jego obowiązków.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00