Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 09.02.2004, sygn. I/415-4/RS/04, Drugi Urząd Skarbowy w Zielonej Górze, sygn. I/415-4/RS/04

Na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 1997r. Nr 137, poz. 926 ze zm.) w odpowiedzi na pismo z dnia 14.01.2004r. Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Zielonej Górze informuje, iż zgodnie z § 14 ust. 1 i ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz. U. z 2003r. Nr 152, poz. 1475 oraz Nr 224, poz. 2226) na udokumentowanie zapisów w księdze, dotyczących niektórych kosztów (wydatków), mogą być sporządzone dokumenty zaopatrzone w datę i podpisy osób, które bezpośrednio dokonały wydatków (dowody wewnętrzne), określające: przy zakupie - nazwę towaru oraz ilość, cenę jednostkową i wartość, a w innych przypadkach - przedmiot operacji gospodarczych i wysokość kosztu ( wydatku ). Dowody te mogą dotyczyć między innymi wartości produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli prowadzonej przez podatnika. Tak, więc co do zasady udokumentowania zapisów w podatkowej księdze przychodów i rozchodów kosztów (wydatków) poniesionych w związku z wykorzystaniem produktów roślinnych pochodzących z własnej uprawy do działalności gospodarczej, tut. Organ podziela Pani stanowisko zajęte w piśmie dotyczące tego zagadnienia. Należy jednak pamiętać, że dowody wewnętrzne stwierdzające fakt dokonania operacji gospodarczej zgodnie z jej rzeczywistym przebiegiem, powinny być sporządzone w sposób określony przepisem § 12 ust. 3 pkt 2 wyżej cytowanego rozporządzenia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00