Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 21.10.2008, sygn. IPPP1/443-1329/08-6/SM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie

Skoro alkohol etylowy używany w warunkach określonych w art. 4 ust. 3 Rozporządzenia Rady (EWG) Nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiającego ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych (Dz.U. UE L. 91.149.1) w przygotowywaniu opisanego wyżej wyrobu winiarskiego w celu rozcieńczenia lub rozpuszczenia barwników, aromatów czy jakichkolwiek innych dodatków, nie może być uważany zgodnie z art. 8 ust. 4 zdanie 3 rozporządzenia za składnik wyrobu, to wyrób winiarski będzie zaliczany do innych napoi fermentowanych w rozumieniu ustawy z dnia 23 stycznia 2004r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257 ze zm.), o ile zawartość alkoholu nie przekroczy 15%, gdyż w stanie faktycznym sprawy, ze względu na powołane wyżej przesłanki art. 8 ust. 4 zdanie 3 rozporządzenia, cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej. Czy taka ocena Wnioskodawcy jest prawidłowa?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 03.07.2008 r. (data wpływu 11.07.2008 r.), uzupełnionego w dniu 03.10.2008 r. na wezwanie z dnia 19.09.2008 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zaliczenia produkowanych wyrobów winiarskich do innych napojów fermentowanych -

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00