Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 17.09.2013, sygn. IPPP3/443-557/13-2/KB, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-557/13-2/KB

Podstawa opodatkowania oraz moment powstania obowiązku podatkowego z tytułu produkcji wina.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 18.06.2013 r. (data wpływu 20.06.2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkowanego wina jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 20.06.2013 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkowanego wina.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Podatnik na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 2 ust. 1 pkt 1 oraz art. 92 ustawy o podatku akcyzowym z dnia 6 grudnia 2008 r. (t.j. z 2011, Dz.U. Nr 108, poz. 626 ze zm.) prowadzi produkcję wina (wyroby akcyzowe) poza składem, dokonując przedpłaty akcyzy. W przypadku tej postaci produkcji wyrobów akcyzowych, ustawa o podatku akcyzowym wprowadza pewną uzasadnioną odmienność w rozliczeniach podatkowych. Podatnik podatku akcyzowego w tym bowiem przypadku produkcji wina najpierw uiszcza przedpłatę podatku akcyzowego (art. 22 ust.1-3 ustawy o podatku akcyzowym), a dopiero potem rozpoczyna produkcję, czyli dokonuje czynności z którą ustawa wiąże obowiązek zapłaty podatku akcyzowego. Po okresie rozliczeniowym tj. miesiącu w którym podatnik dokonał produkcji wina, dokonuje on właściwego rozliczenia podatkowego zgodnie z art. 21 ust.1 pkt 1 i 2 ustawy o podatku akcyzowym, z uwzględnieniem postanowień 22 ust. 4 lub 5 ustawy o podatku akcyzowym, a więc z uwzględnieniem faktu, że wysokość przedpłaconej akcyzy jest wyższa lub niższa od podatku należnego wynika to oczywiście z faktu, że podatnik szacuje ilość wina, którą będzie produkował, ale uwarunkowania technologiczne powodują, że ilość gotowego wina nie jest zawsze zgodna z przyjętymi założeniami produkcyjnymi tj. ilością gotowego wyrobu, którą podatnik rzeczywiście uzyskał. Podatnik zaś, mając na względzie art. 95 ust. 3 i 4 ustawy o podatku akcyzowym, jako podstawę do opodatkowania napoju winnego podatkiem akcyzowym i rozliczenia przedpłaty akcyzy przyjmuje wyłącznie ilość gotowego wyrobu, którym jest napój winny rozlany do butelek, oznaczony etykietą i znakiem akcyzy.

Należy także podkreślić, że uzyskanie gotowego wina jest procesem czasochłonnym i składa się z kilku etapów produkcyjnych. Są to następujące etapy produkcji:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00