Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 19.03.2014, sygn. IBPP4/443-672/13/BP, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/443-672/13/BP

Czy w świetle art. 9 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 8 lutego 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, Spółka ma prawo nabywać alkohol etylowy ze zwolnieniem z akcyzy, jeżeli alkohol jest wykorzystywany przez Spółkę do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich w sposób opisany w stanie faktycznym?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 17 grudnia 2013 r. (data wpływu 23 grudnia 2013 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia z podatku alkoholu etylowego zużywanego do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23 grudnia 2013 r. wpłynął do tut. organu ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia z podatku alkoholu etylowego zużywanego do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

X sp. z o.o. (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) jest producentem wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Produkty Spółki wytwarzane są w jej zakładach w Ch. Proces produkcji wyrobów Spółki co do zasady jest kompleksowy, to znaczy obejmuje wszystkie etapy procesu produkcyjnego od połączenia składników, przez wypiek, po opakowanie produktów w folie ochronne i opakowania handlowe. Niektóre produkty wytwarzane są przez Spółkę z nabytych wcześniej półproduktów, tak zwanej bazy, którą następnie należy odpowiednio przetworzyć, wzbogacić, czy uszlachetnić w różny sposób, żeby otrzymać gotowy produkt. Tego typu baza jest transportowana do Spółki w tymczasowych opakowaniach, następnie Spółka wykonuje szereg czynności związanych z przetworzeniem nabytych wyrobów do postaci gotowego produktu, pakowaniem oraz odpowiednim oznaczaniem wyrobów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00