Interpretacja indywidualna z dnia 22.06.2015, sygn. ITPP1/4512-349/15/BS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-349/15/BS
Stawka podatku przy sprzedaży lodów włoskich i gałkowanych, koktajli i napojów na bazie mleka oraz gofrów i napojów na bazie herbaty oraz dodatków do lodów i gofrów.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 24 marca 2015 r. (data wpływu 25 marca 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży lodów włoskich i gałkowanych, koktajli i napojów na bazie mleka oraz gofrów i napojów na bazie herbaty oraz dodatków do lodów i gofrów jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 25 marca 2015 r. został złożony wniosek, o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży lodów włoskich i gałkowanych, koktajli i napojów na bazie mleka oraz gofrów i napojów na bazie herbaty oraz dodatków do lodów i gofrów.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca do października 2011 roku prowadził działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży lodów włoskich na wynos z tzw. okienka. Wnioskodawca uzyskał wówczas indywidualną interpretację Dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy nr , zgodnie z którą stosował stawkę VAT 8%. W 2012 roku zmienił Pan lokal na większy i odkąd prowadził działalność polegającą na świadczeniu usług gastronomicznych (lokal z wejściem do środka i infrastrukturą umożliwiającą świadczenie usług gastronomicznych), opodatkowanych stawką 8%, poza napojami na bazie kawy i herbaty, dla których stosuje stawkę 23%. Wkrótce zamierza Pan uruchomić drugi punkt sprzedaży, oddalony o ok. 500 m od pierwszego. W lokalu tym odbywać się będzie sprzedaż na wynos z tzw. okienka, polegającą na tym, że klienci otrzymują towar w opakowaniach jednorazowego użytku, do ręki i do spożycia poza lokalem. Organizacja sprzedaży nie będzie obejmować usług służących konsumpcji na miejscu brak lokalu z wejściem do środka, brak wyposażenia służącego konsumpcji na miejscu, np. stolików na zewnątrz lokalu, nie planuje Pan zatrudniania kelnerów. W lokalu tym planuje Pan sprzedaż następujących produktów:
