Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 18.03.2015, sygn. ILPB3/423-675/14-2/PR, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPB3/423-675/14-2/PR

Podatek dochodowy od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na degustację wyrobów własnej produkcji.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółdzielni przedstawione we wniosku z 15 grudnia 2014 r. (data wpływu 18 grudnia 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie kosztów uzyskania przychodów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 grudnia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie kosztów uzyskania przychodów.

We wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Spółdzielnia zwraca się z prośbą o wydanie interpretacji, czy przeznaczenie do degustacji wyrobów własnej produkcji (tj. wyroby piekarnicze, cukiernicze i garmażeryjne) może traktować jako koszty uzyskania przychodu. Degustacja przez klientów pieczywa i ciasta oraz wyrobów garmażeryjnych pochodzących z własnej produkcji ma miejsce we własnych placówkach detalicznych oraz w placówkach współpracujących ze Spółdzielnią, co ma na celu zwiększenie sprzedaży tych wyrobów oraz pozyskanie nowego rynku zbytu. Spółdzielnia uważa, iż jest to typowe działanie reklamowe, gdyż kształtuje popyt i zachęca do nabywania towarów. Na koszt degustacji składają się ww. wyroby, wynagrodzenie dla osób przeprowadzających degustacje, serwetki, tacki i pojemniki. Ujęcie w kosztach uzyskania przychodu wydatków z tytułu przeznaczenia wyrobów własnej produkcji do reklamy jest po koszcie wytworzenia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00