Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 08.10.2015, sygn. IPTPP3/4512-322/15-2/JM, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP3/4512-322/15-2/JM

Stawka 8% VAT dla dostawy bazy w proszku do produkcji lodów.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 6 sierpnia 2015 r. (data wpływu 10 sierpnia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla bazy w proszku do produkcji lodów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 10 sierpnia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla bazy w proszku do produkcji lodów.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka Wnioskodawcy jest czynnym podatnikiem VAT. Działalność gospodarcza Spółki polega na sprzedaży towarów, którymi są komponenty do produkcji lodów występujące w postaci past lub proszków. Towary te nabywa od swojej Spółki matki z siedzibą we Włoszech i następnie sprzedaje je na terenie Polski. Spółka od niedawna handluje nowym towarem, jakim jest baza w proszku, z której można otrzymać lody typu soft. Nadaje ona tym produktom efekt stabilizujący i aromatyzujący. Skład tej bazy w proszku jest następujący: cukier, odtłuszczone mleko w proszku, kakao w proszku, dekstroza, uwodorniony tłuszcz kokosowy, laktoza i białko mleka, zagęszczacze: E466, E412, E516; emulgatory: E471, E477; aromaty oraz słodzik: sukraloza. W związku z trudnością przypisania odpowiedniego numeru PKWiU Spółka wystąpiła z wnioskiem do Głównego Urzędu Statystycznego o sklasyfikowanie tego produktu. W odpowiedzi na wniosek, GUS sklasyfikował tą bazę w proszku do grupowania 10.89.19.0 o nazwie Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane. Wnioskodawca ma wątpliwość, co do stawki VAT, którą powinien stosować przy sprzedaży tych towarów. Art. 41 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług mówi że stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Następnie art. 41 ust. 2 brzmi dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. Należy wziąć jeszcze pod uwagę art. 146a pkt 1 i pkt 2 ustawy o VAT, które informują że od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2016 r., stawka podatku wynosi odpowiednio 23% i 8%. Towar, którym handluje Wnioskodawca, jest przypisany do PKWiU 10.89.19.0, które jest wymienione w poz. 48 załączniku nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług. Z tego też względu należałoby mu przypisać stawkę preferencyjną 8%. Jednak ustawodawca podał dodatkowo wyłączenia, w przypadku których stawka ta przy tej grupie produktów nie może być stosowana. Do tych wyłączeń należą ekstrakty słodowe i produkty o zawartości alkoholu powyżej 1,2%. Baza w proszku do produkcji lodów nie zawiera składników objętych wyłączeniem, co wskazywałoby że stawka preferencyjna wynosząca 8% może być przy jej sprzedaży zastosowana. Wątpliwość Wnioskodawcy wynika jednak z faktu, że produkt ten zawiera w sobie kakao w proszku, które ma przypisaną stawkę VAT w wysokości 23% i czy zawartość tego składnika może determinować zastosowanie stawki podstawowej VAT w stosunku do całego wyrobu...

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00