Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 09.10.2015, sygn. IBPP4/4513-104/15/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/4513-104/15/MK

podstawa opodatkowania piwa

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 7 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 1 września 2015 r. (data wpływu 11 września 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie określenia podstawy opodatkowania piwa jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 września 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie określenia podstawy opodatkowania piwa.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.

Firma prowadzi produkcję piwa w browarze. Produkcja piwa w uproszczeniu przebiega w ten sposób, iż ze składników: woda, słód i chmiel po fazie gotowania powstaje brzeczka gorąca o określonej ilości hektolitrów (tzw. wybicie brzeczki). Następnie, brzeczka jest chłodzona przepompowywana do zbiorników fermentacyjno-leżakowych, gdzie przy użyciu drożdży następuje proces fermentacji podczas, którego wytwarzany jest alkohol i następnie proces leżakowania. Po zakończeniu procesu fermentacji i leżakowania piwo poddawane jest następnym procesom technologicznym w efekcie, których piwo znajduje się w opakowaniach jednostkowych tj. w butelkach i kegach po czym piwo trafia do magazynu wyrobów gotowych. Ilość piwa trafiająca do magazynu wyrobów gotowych jest ilością znaną.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00