Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 29.11.2016, sygn. 2461-IBPP4.4513.340.2016.1.PK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. 2461-IBPP4.4513.340.2016.1.PK

Określenie podstawy opodatkowania piw

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 7 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 27 września 2016 r. (data wpływu 30 września 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w przedmiocie określenia podstawy opodatkowania piwa - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 września 2016 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego, w przedmiocie określenia podstawy opodatkowania piwa.

We wniosku przedstawiono zdarzenie przyszłe:

Wniosek dotyczy zdarzenia przyszłego. Przedmiotem zapytania jest art. 94 ust. 3 Ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11 ze zm.) dalej zwaną ustawą. Spółka planuje rozpoczęcie produkcji piwa (CN 2203 00) w listopadzie 2016 r.

W zakresie podatku akcyzowego spółka planuje rozliczać się w systemie przedpłat akcyzy. W oparciu o art. 47 ustęp 1 podpunkt 5 ustawy. W związku z czym podlega kontroli Urzędu Celnego na podstawie paragrafu 3 ust. 1 pkt 4 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych. Tym samym będzie istniała konieczność kontroli obrachunkowej stanów zapasów i obrotu zgodnie z paragrafem 4 ust. 1 pkt 2. Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych.

Produkcja będzie odbywać się w budynku browaru. Produkcja składa się z czterech etapów:

  • Etap I - warzenie piwa; (wybicie warki - brzeczka gorąca); kocioł posiada legalizowany przymiar sztywny,
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00