Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 24.03.2017, sygn. 1462-IPPP3.4512.973.2016.1.JF, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 1462-IPPP3.4512.973.2016.1.JF

w zakresie ustalenia miejsca świadczenia usług organizacji warsztatów kulinarnych otwartych oraz warsztatów kulinarnych zamkniętych

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) oraz art. 223 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016 r., poz. 1948, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 23 grudnia 2016 r. (data wpływu 27 grudnia 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia miejsca świadczenia usług organizacji warsztatów kulinarnych otwartych oraz warsztatów kulinarnych zamkniętych (pytanie oznaczone we wniosku nr 2, 3 i 4) jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 27 grudnia 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia miejsca świadczenia usług organizacji warsztatów kulinarnych otwartych oraz warsztatów kulinarnych zamkniętych (pytanie oznaczone we wniosku nr 2, 3 i 4).

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą P. (dalej: P.) sklasyfikowaną w Polskiej Klasyfikacji Działalności jako: pozaszkolne formy edukacji artystycznej (85.52.Z) oraz pozostała działalność rozrywkowa i rekreacyjna (93.29.2). P. jest czynnym podatnikiem VAT.

Podstawową działalnością Wnioskodawcy jest:

  1. prowadzenie otwartych warsztatów/pokazów kulinarnych dla odbiorców indywidualnych (dalej: Warsztaty otwarte). Uczestnikami takich warsztatów są przede wszystkim indywidualni odbiorcy, osoby fizyczne biorące udział w warsztatach w celach rekreacyjnych, poznawczych i edukacyjnych. Z reguły uczestnikami takich warsztatów są obcokrajowcy z całego świata chcący poznać tajniki kuchni polskiej, rodziny z dziećmi chcący aktywnie spędzić wolny czas lub osoby zainteresowane tematyką kulinarną pragnące pogłębiać swoje zdolności kulinarne. Sprzedaż biletów na Warsztaty otwarte jest prowadzona bezpośrednio przez Wnioskodawcę lub poprzez pośredników tj. organizacje turystyczne lub inne firmy zajmujące się dystrybucją biletów wstępu na różnego rodzaju wydarzenia artystyczne/kulturalne.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00