Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 18.04.2018, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.124.2018.1.AM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.124.2018.1.AM

w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług gastronomicznych

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 5 marca 2018 r. (data wpływu 7 marca 2018 r.) uzupełnionym pismem Strony, które wpłynęło do tut. Organu w dniu 27 marca 2018 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług gastronomicznych jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 7 marca 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od nabywanych usług gastronomicznych.

Niniejszy wniosek został uzupełniony pismem Strony, które wpłynęło do tut. Organu w dniu 27 marca 2018 r.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Sp. z o.o. sp. k. (Wnioskodawca) prowadzi działalność gospodarczą w formie lodziarni w galerii handlowej. W ramach prowadzonej działalności sprzedaje desery lodowe przygotowywane na miejscu. Spółka zamierza korzystać z usług podmiotu trzeciego (dalej: Dostawca), podatnika VAT, kupując od niego usługi polegające na przygotowywaniu deserów lodowych korzystając z surowców i materiałów dostarczonych przez Wnioskodawcę. Desery lodowe będą sprzedawane na miejscu w lokalu przez Wnioskodawcę.

Przygotowanie deseru przez Dostawcę polega na nałożeniu odpowiedniej porcji lodów oraz dodatków w postaci np. owoców, bakalii i/lub kawałka wafla do szklanych naczyń. Desery są przygotowywane przez Dostawcę w lokalu Wnioskodawcy.

Desery te są następnie serwowane klientom lokalu Wnioskodawcy przez obsługę lokalu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00