Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 06.11.2018, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.205.2018.1.MK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.205.2018.1.MK

Określenie podstawy opodatkowania piwa produkowanego z zastosowaniem przedpłaty akcyzy

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2018 r., poz. 800 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 6 września 2018 r. (data wpływu 11 września 2018 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie określenia podstawy opodatkowania piwa jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 września 2018 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie określenia podstawy opodatkowania piwa.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Przedmiotem zapytania jest art. 94 ust. 3 ustawy z dnia 06.12.2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2018 r., poz. 1114 ze zm). Spółka obecnie produkuje piwo ale nie nalicza akcyzy za produkt gotowy tylko stosuje metodę naliczenia akcyzy od planowanej ilości piwa co jest dla Spółki bardzo niekorzystne.

Produkcja piwa w Spółce odbywa się w budynku browaru. Produkcja składa się z czterech etapów:

  • Etap I - warzenie piwa: (wybicie warki - brzeczka gorąca); kocioł posiada legalizowany przymiar sztywny,
  • Etap II - fermentacja piwa (w kadziach fermentacyjnych): kadzie posiadają legalizowane przymiary sztywne,
  • Etap III - leżakowanie piwa (w tankach leżakowych),
  • Etap IV - rozlew piwa (produkt gotowy) i przekazanie w opakowaniach jednostkowych do magazynu wyrobów gotowych.

Zgodnie z art. 94 ust. 3 ustawy o podatku akcyzowym, podstawę opodatkowania piwa stanowi liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1°Plato.

W wyniku procesów technologicznych (odszlamianie, przepompowywanie, pasteryzacja, rozlew) na każdym z wymienionych etapów dochodzi do ubytków piwa i tym samym do zmiany ilości piwa (produktu gotowego). Wątpliwości Spółki dotyczą momentu powstania zobowiązania podatkowego czyli naliczenia akcyzy za produkt gotowy. Spółka uważa, że moment powstania zobowiązania podatkowego dotyczy drugiej części etapu IV produkcji. Czyli przekazania gotowego piwa w opakowaniach jednostokowych na magazyn produktu gotowego. Niestety w wyniku błędnej wcześniejszej interpretacji ww. przepisu Spółka rozpoczynając działalność przyjęła inny moment powstania obowiązku podatkowego a mianowicie jak wspomniano już powyżej nalicza należną akcyzę od planowanej ilości piwa.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00